ЕДИНАДЕСЕТА МЕЖДУНАРОДНА ПИСАТЕЛСКА СРЕЩА „ПОБРАТИМЕНИ СВЕТОВЕ“ – ПЛЕВЕН

В Плевен започна единадесетата Международна писателска среща „Побратимени светове”. Тя се провежда под егидата на кмета на град Плевен Георг Спартански. На своите събратя по перо гостуват 14 писатели от пет страни - Албания, Македония, Сърбия, Турция и Русия - от градовете Лобня и Ростов на Дон.

През четирите дни в Плевен гостите ще участват в богата програма, която са подготвили домакините. Откриването на срещата бе в ХГ „Илия Бешков”, където бяха представени всички гостуващи писатели. Те прочетоха свои творби на родния си език, а плевенски поети, членове на Дружеството на писателите, ги поднесоха на публиката на български език.

За гостите на Плевен бе подготвен специален концерт, в който участваха детската хорова формация „Звъника” и Общинската хорова формация „Гена Димитрова”, както и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”.

На 31 май гостите ще имат специална среща в Община Плевен, след което ще посетят Панорама „Плевенска епопея”. Същият ден, в ХГ „Дарение Св. Русев” ще се състои представяне на преводната книга на Ирина Сазонова от Ростов на Дон - Предай на децата си”. Книгата е преведена от Витка Витанова, член на плевенското писателско сдружение. Редактор е известната ни поетеса Надя Попова, която лично ще представи книгата.

На 1 юни в програмата е включена специална среща на творците с млади хора. Това са учениците от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект” . В този ден гостите ще разгледат Регионалния исторически музей в Плевен, където се съхраняват неоценими исторически богатства.

В следобедните часове, отново в ХГ „Дарение СВ. Русев” ще се състои среща, посветена на преводите на български автори в чужбина. Специално представяне ще бъде направено на сборника „Плевенски мотиви”, издаден от приятелите в Лобня, Русия, където са включени 18 плевенски автори, преведени на руски език.

От Ростов на Дон пък носят списанието „Новый Дон”, където също са публикувани преводни творби на плевенски автори. За още една преводна книга ще научат почитателите на словото, този път тя е детска и е в превод на плевенския поет Люлин Занов - това е книжката със стихове „Синеглазый кот Кефир” на Клавдия Павленко.

Ще бъдат представени и публикации на Витка Витанова и Виолетка Петкова - също детски стихове, в книгата на Лариса Литвинова „ Чудесный короб”(„Чудесната ракла”). За публикации на плевенски автори в турски издания ще разкаже известният поет Ахмет Емин Атасой.

На 2 юни ще се състои дискусия на тема: „Православието и взаимоотношенията му с другите религии в националните литератури”. Със свои доклади ще се представят Албания, Русия и България. Дискусията ще се състои в Регионална библиотека „Хр. Смирненски”. Всички автори, които гостуват в Плевен са представени със свои произведения - в оригинал и на български език, в специалното издание на срещата „Кой кой е”. В тази книжка са включени и докладите за дискусията.

Единадесетата Международна писателска среща „Побратимени светове” завършва на 2 юни. За участниците в нея са подготвени специални подаръци и грамоти за участие. На последното събитие от програмата на срещата ще се представят българските автори.

Във времената на конфронтация и унищожаване на духовни ценности, подобни срещи са изключително значими. Те обединяват хората на духа и спомагат за очовечаването на нашето съвремие.

Татяна Любенова,
член на УС на Дружеството на писателите, Плевен