БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В СПИСАНИЕ „НАСТОЯЩЕЕ ВРЕМЯ”

В брой 1 (47) - 2 (48) 2017 г. на литературно-художественото и публицистично списание „Настоящее время”, издание на Международната асоциация на писателите в гр. Рига, е отделено място и на трима български автори.
В рубриката „Юбилеи” по повод 110-та годишнина от рождението на Михаил Шолохов е публикувана художествено-документалната повест на писателя Анастас Стоянов „Донски казак се къпе в Огоста” в превод на Дафинка Станева. Тя е посветена на Павел Назарович Кудинов, един от неизмислените герои в романа „Тихият Дон”, чиято съдба е свързана с България. Той е един от участниците във Вьошенския бунт през 1919 г. е, а през 1920 г. емигрира в България, където загива трагично през 1967 година.
Главният редактор на списание „Антимовски хан” от Добрич Красимир Бачков е представен в раздела „Неизмислени истории” с разказа си „Първокласен спортен риболов”.
В пространно интервю, озаглавено „Светът има нужда от любов” президентът на Славянската литературна и художествена академия Елка Няголова изразява възгледите си езика като „най-силното мирно оръжие”, за българо-руските връзки, за кризата на ценностите в съвременния свят, за ролята на поета в съхраняването на духовността.
България присъства и на обложката на списанието чрез фотографии от Десетия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” - 2016 г. във Варна.

Дафинка Станева