ГОДИШНИ ОТЛИЧИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

На 22 май 2017 г. в Българския културен център на ул. „Веслец” № 13 в София се състоя церемонията по връчването на традиционните годишни награди на СБП. Бяха отличени следните писатели:

Управителният съвет на Съюза на българските писатели утвърди литературните награди за 2016 година:

Поезия - на Андрей Андреев за книгата „В този край на света”

Проза - на Златимир Коларов за романа „Безкрайни бели полета”

Публицистика - на Симеон Янев за книгата му „1876″

Документалистика и мемоаристика - на Николай Димков за книгата „Писма до мене”

Хумор и сатира - на Димитър Дънеков за книгата „Питанки, чуденки, многоточия… и прочие”

Литература за деца - на Васил Сотиров за книгата му „Няма грешка, има смешка”

Литературна критика - на Иван Гранитски за книгите „Образ и метафора” и „Знаците на прехода”.

Със специалната награда на СБП за изключителен принос в българската литература бяха удостоени Кольо Георгиев и Лиляна Стефанова.

С наградата „Георги Братанов” е удостоен Неделчо Ганев за книгата му „Восъчен кодекс”, а Ана Александрова е носител на наградата „Божидар Божилов” за книгата „Дъждовен блус”; с наградата „Богомил Нонев” за цялостно творчество е удостоен Методи Георгиев; пръв носител на националната награда „Гео Крънзов” е Надя Попова за книгата „Дух над водите”.

За принос в съвременната българска литература с почетни грамоти бяха отличени писателите Петко Каневски, Димитър Бечев, Миладин Апостолов, Христо Медникаров и Тихомир Йорданов, а с почетни грамоти „За принос към българската литература и Съюза на българските писатели” бяха наградени Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и Ангел Папазов - кмет на Първомай.