КРАХЪТ НА ДЕСТАЛИНИЗАЦИЯТА

Павел Дорохин

превод: Литературен свят

На 18 май 2017 г. по «Първи канал» на руската телевизия завърши премиерата на  14-серийния биографичен филм «Власик. Сянката на Сталин», режисьор Алексей Мурадов, продуцент  Алексей Пиманов.

Ние не можем със сигурност да знаем на какви факти и детайли са се опирали създателите на филма «Власик. Сянката на Сталин», но беше показан личният живот на Сталин, взаимоотношенията му с членовете на неговото семейство. Сериалът подтиква към много изводи.

Има два вида произведения за Сталин. Първият тип описва стратегията и тактиката, точният и ясен почерк на големия държавник. Филмът «Власик. Сянката на Сталин» се отнася към втората концепция, в която е показан личният живот на Вожда. Затова много факти от живота му са много интересни.

Сега се наблюдава крах на десталинизацията, която беше временно явление и много по-идеологизирано, отколкото идеологията на самия Сталин. Той е бил, преди всичко, държавник. Либерално-демократичната вълна в началото на 90-те г. банкрутира и изчезна безследно. Затова, когато хората сравняват кой има най-голям принос в процъфтяването и кой - в разпада на страната, те стигат до еднозначен извод. Общественото мнение показва, че Сталин заема първо място сред другите управници на страната за хиляда години.

Преди няколко години ме поканиха в телевизионно шоу и казваха: «Разбира се, Сталин е направил много за развитието на страната: индустриализация, успехи в космоса и атомно оръжие. Но неговите репресии са ужасни».

Преди година вече започнаха да ми казват в същото телевизионно шоу, че репресиите на Сталин са били оправдани. Хората виждат какво става в страната, когато се дава пълна свобода на либералните сили, затова промениха концепцията си по отношение на ролята на Сталин в историята на Русия.

Веднъж делегация от млади хора с недоумение забеляза на моята работна маса бюст: «Защо ви е това? Толкова ли го цените?» На което отговорих: «Не искам да ви влияя, а ви предлагам да анализирате кой повече е направил за Русия за всички времена. Ако намерите друга кандидатура, ще махна бюста». Но момчетата дойдоха и признаха: «Ние обективно разгледахме историята и стигнахме до извода, че няма личност, направила повече за Русия от Сталин. Съгласни сме с Вас».

Ето отговорът на младежта.

——————————

Русская народная линия, 24.05.2017 г.