МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ-2017 В СЛИВЕН

В града под Сините скали и тази година се провежда придобилият популярност и особено присъствие в програмата на културните празници „Сливенски огньове” Международен детски фолклорен фестивал “Приятелство без граници”.

Инициатор на проявата в майските дни на 2017 година е община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Центъра за личностно развитие-Детски комплекс.

Пъстроцветието на багри и носии, красотата на младостта и озарените лица на домакини и гости, облъхнаха празничния град в дефилето им по ларгото на Сливен, предвождано от състав към оркестър „101 каба-гайди”.

В думите за приветствие от кмета на града Стефан Радев присъстващите усетиха удовлетворение от организирането на събитие, надхвърлило отдавна регионалните рамки и придобило гражданственост в календара на културна Европа - с единението на децата в творческите начинания и развитието на изкуството:

“На това знаково за града ни място съм щастлив да приветствам нашите гости от Монголия, Полша, Сърбия и Украйна! В трите фестивални дни децата на Сливен ще ни представят красотата на народните песни и танци, изявявайки богатството и блясъка на народните носии от различни краища на света. Ще позволят да се докоснем до техните традиции и култура”, подчерта в словото си сливенският градоначалник.

“От сърце ви пожелавам в общуването помежду си да почувствате силата на фестивалното мото и да докажете на самите себе си, че за „приятелството няма граници”. Надявам се да се сбъднат вашите очаквания”, акцентира кметът.

Зрителите аплодираха таланта и танцувалните умения на участниците от България, Сърбия, Монголия, Украйна и Полша, показани на „откритата сцена”. (Групата от Турция не успя да се присъедини към останалите гости поради непредвидени обстоятелства, както съобщиха организаторите.) Представянето и първият концерт на българските и чуждестранните състави се състояха след тържествения ритуал по откриването.

Символичният домакин на Фестивала - танцов състав „Веселие” (Средно училище „Хаджи Мина Пашов” в Сливен) постави началото на вълнуващия спектакъл, след което своето изкуство показаха танцовите формации на гостите и изградените (към учебните заведения и културни институти) в Сливен.

Завладяха с ритмите си сърцата на присъстващите танцьорите от състава при „Дом на децата на Монголия” (гр. Улан Батор, Монголия) и от Ансамбъла за фолклорни песни и танци „Люблин” (гр. Люблин, Полша.)

Сливенци аплодираха въодушевено изпълненията на всички участващи състави, сред които на Детския фолклорен ансамбъл „Българче” при Основно училище „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър-1937″ във „воеводския град”.

Откроиха се хореографията и уменията и на малките участници от Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс в Сливен; на танцьорите от състава към Културно-просветното дружество на каракачаните в града, както и на Танцов състав „Аглика” (Средно училище „Константин Константинов” в Сливен.)

Тържественият концерт-спектакъл завърши под ръкоплясканията на публиката за Детския танцов състав (Културно-просветно дружество „Войвода Катич”, гр. Младеновац, Сърбия) и за танцовите състави от Сливен: „Детелини” (Основно училище „Елисавета Багряна” и състав „Бисерче” (Военен клуб в града.).

Сливенци ще помнят дълго и вълнението от пъстроцветието на Фолклорен състав за деца и младежи „Веснянка” (гр. Ровно, Украйна.).

Инициативите в програмата на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” се посрещат с огромен интерес.

Състояха се срещи с ръководителите на община Сливен: с кмета на града Стефан Радев и със зам-кмета по образование и хуманитарни дейности Пепа Чиликова, както и с областния управител на Област Сливен Чавдар Божурски.

Тук присъстваха и Димитър Митев - председател на Общински съвет в Сливен, директорът на Първо средно училище Костадин Славов и ръководителят на танцовия състав, Атанас Атанасов.

Гостите научиха ценни сведения за миналото и културно-историческото наследство на региона и скътаха сувенири за спомен от духовното си присъствие, достояние на сърцето…

Интересни занимания и беседи са подготвени за тях от екипа на средновековната крепост “Туида” - с инициираната “Творческа работилница”.

Гражданите на Сливен и региона отново съпреживяха на площад “Хаджи Димитър” вълнение от творческото присъствие на гости и домакини в концерта, разкрил обаянието на танца и фолклорните песни на родните им страни.

Иванка Денева