ИГОР ПЛОТНИЦКИ: „ЩЕ ИМ ПРОСТИМ, НО СЛЕД КАТО СЕ ПОКАЯТ…”

интервю на Александра Красногородска

превод: Литературен свят

Как живее в условията на война и украинска блокада Луганската Народна Република, как решава социално-икономическите си въпроси, кои от руските граждани стоят на опашка за получаване на паспорт от Републиката - на тези и други въпроси в интервю за изданието «Известия» отговаря ръководителят на ЛНР Игор Плотницки.

- С какви трудности в условията на война се сблъсква републиката преди всичко?

- Войната е най-сериозната трудност в живота ни. На всичко останало нашите хора отдавна са свикнали и не обръщат внимание. Имам предвид блокадата, на която ни подлага Украйна. Широко рекламираното изключване на ЛНР от електричеството на Украйна за нас мина практически без последици. Но трябва да стане ясно, че това се случи, тъй като в Украйна нямат въглища за ТЕЦ.

В действителност те се опитват да не ни дадат това, което нямат. Сега получаваме електроенергия от Русия и ДНР. Живеем, развиваме се и благодарение на помощи от Руската Федерация не изпитваме сериозните беди, които ни предвещаваше Украйна.

- Проблемите, които споменахте, са причинени от външни фактори с непосредственото участие на Украйна. Какви затруднения бихте отбелязали във вътрешното развитие на републиката?

- Най-голямото препятствие в развитието ни е невъзможността изцяло да реализираме продукцията, която произвеждаме. Това са промишлените стоки и въглища. Вземаме всички мерки, за да пренасочим производството към други страни, частично към Русия, но това изисква определено време и ресурси. Предприятията се развиват, но засега не можем да работим с цялата мощ, на която републиката е способна. Сега нашите производства са задействани на малко повече от 50%, в някои отрасли - по-малко от 40%.

Но територията ни, която е богата с мини, има развита промишленост и селско стопанство, с население над 1,5 милиона души, която има включително и злато, може да се изхрани сама. По-рано за сметка на промишлеността на Донбас Украйна получаваше повече от 30% от БВП.

Водим преговори с Белорусия, Турция, Китай. Най-напред става дума за купуване на въглища. Възникват трудности с износа на продукция, с оформянето на сертификати. Търсим пътища за решаването на проблемите и съм сигурен, че ще намерим решение. Тук е тънката граница между икономиката и политиката. Появата на нов играч на пазара се възприема винаги нееднозначно от другите участници.

- Постоянно слушаме за обстрели на ДНР, за ЛНР по-малко.

- Стрелят у нас точно така, както и в ДНР, понякога дори по-често.

- Как върви сега издаването на паспорти на ЛНР? Какво се промени след признаването на този документ от Русия?

- Ние започнахме да издаваме паспорти още през 2015 г. за разлика от ДНР. Днес са издадени около 50 хиляди документа. Естествено, след историческото решение на Владимир Путин за признаването на нашите паспорти броят на заявките за тяхното издаване рязко се увеличи, но мощностите ни са такива, че можем да издаваме около 200 паспорта на 24 часа. В най-близко време ще увеличим темповете до два пъти.

- Кой днес получава документът с предимство?

- Преди всичко това са децата, достигнали необходимата възраст - на тях им издават документа безплатно. Втората категория са онези, които трябва да си сменят паспорта по възраст или да им се постави снимка в украинския паспорт, а нямат такава възможност. Затова издаването на удостоверение, което се признава от Русия, стана сериозно основание за връщане на по-рано заминалите  граждани.

- Откъде се връщат те?

- През 2016 г. разликата между пристигащите и заминаващите бяха 150 хиляди души. Сега завръщащите са около 93%. Виждаме, че в Украйна има втора вълна на насилие. Хората идват и разказват, че ограбват къщите им, нападат ги и най-напред тези, които някога са напуснали Донбас, разбирайки, че нямат толкова много права в Украйна, те там са хора втори сорт.

- ЛНР издава паспорти на известни хора - какви са условията за тях?

- Трябва да се разбира, че това преди всичко е политически въпрос. При нас пристигна Джефри Монсън и поиска паспорт, макар че е малко вероятно да остане тук да живее, да работи. Но ако хора от такъв калибър искат да имат наш паспорт, защо трябва да им отказваме?

В списъка ни за получаване на паспорт са 25 руски журналисти. Не толкова отдавна документи на ЛНР получиха Александър Рогаткин - специален кореспондент на ВГТРК и известната рок-певица Юлия Чичерина. Наскоро получи паспорт на ЛНР президентът на Общорубския мотоклуб «Нощните вълци» Александър Залдостанов (Хирургът).

- Как се разпределя хуманитарната помощ от Русия?

- Бих искал да изразя благодарността си към Русия за това, че хуманитарните конвои пристигат при нас в продължение вече на три години. Без преувеличение ще кажа, че от 2014 до 2016 г. тази помощ спаси животите на стотици хора. Цялата помощ се разпределя адресно сред гражданите от различни социални категории. Заявката се формира от съвета на министрите на ЛНР. Сега получаваме детски храни, строителни материали, медикаменти.

- Разкриват ли се злоупотреби при разпределянето на хуманитарните помощи?

- Такива факти, за съжаление, има и прокуратурата завежда углавни дела, които стигат до съда. Тук е въпросът за нравственото отношение към своята работа. Не трябва всеки, който има отношение към получаването на хуманитарна помощ, да бъде обвиняван в престъпления, има честни хора, има и такива, които се опитват да извлекат изгода. От 2014 г. досега имаме налице пет углавни дела, две от които  - по медикаменти, два - по хранителни продукти. Всички се намират на различни етапи на следствието, но поради следствената тайна не мога да огласявам подробности. Работа по разкриването на злоупотреби се води и това е важното.

- Какви международни контакти с европейски страни вече успя да създаде ЛНР?

- Наскоро проведохме кръгла маса с участието на представители от 24 страни, сред които Германия, Италия, Финландия, САЩ, Испания, Конго. Получи се много оживен разговор, после мнозина признаха колко е изопачена реалната информация за Донбас в техните СМИ, видяха какво се случва в действителност. В резултат на кръглата маса взехме решение да се създаде антифашистки алианс. В най-близко време той ще започне работа. Основната му задача ще е да разказва в Европа истината за случващото се при нас.  Депутатът от Европарламента Елеонора Форенца обещала да обсъди този въпрос с Върховния представител на Евросъюза по външните работи Федерика Могерини.

- Как върви разследването на гибелта на члена на ОБСЕ - гражданин на САЩ?

- Следствието се води, предадохме тялото според протокола. Много съжаляваме, че загина човек, но това не би станало, ако ОБСЕ съобщаваше за своите планове.

И знаете ли, в същия ден в ЛНР загинаха от мини още няколко души - връщали са с трактор от работа на полето. Но световната общественост за това мълчи. Защо гибелта на мирни жители никого не интересува? Защо техният живот не се защитава от ОБСЕ?

- Каква помощ се оказва на семействата на загиналите, на ветераните в бойните действия?

- За съжаление, засега на законодателно ниво сме утвърдили само статута на  участник в бойните действия. Днес няма възможност да ги поддържаме финансово. Веднага след като в републиката се появят средства, най-напред ще ги дадем на участниците в бойните действия. Честно казваме, че днес не сме в състояние да го направим, но не казваме, че това няма да стане.

- Има ли планове да се въведе задължителната военна служба?

- При нас нито веднъж не е имало мобилизация. От момента, когато се създаде Национално-освободителният батальон, и до ден днешен не е мобилизиран нито един човек - всички са доброволци. Преди три години въведохме контрактната система. Приблизително 30% от военнослужещите вече преминаха службата си във въоръжените сили на ЛНР и имат определен опит. В случай на необходимост те ще се върнат вече не като новобранци, на които трябва да се обясняват елементарните понятия.

- Колко души загинаха, как се промени броят на населението, ако се сравни началото на 2014 г. и началото на 2017 г.?

- На територията на Луганска област до началото на бойните действия живееха 2,2 милиона население. Сега в ЛНР са малко повече от 1,5 млн. Имаме много хора, които живеят, работят или служат в Луганската народна република, но са регистрирани на временно окупираните територии. 93% от завърналите се  - това не е просто връщане на тези, които живееха до войната в границите на републиката, имаме предвид също така хората, които живееха на територията на областта и участваха в референдума. Много от тях дойдоха да живеят при нас, укривайки се от преследвания или по идеологически мотиви.

При нас от територията на Украйна пристигат да се лекуват граждани. В частност, по наркологичен профил получиха помощ повече от 500 души. Лекуваме ги безплатно.

- И Луганск, и Донецк остават територия на Украйна. Възможно ли е реалното им връщане в Украйна?

- Неонацисткият режим - това не е цяла Украйна, не е целият народ. Ние разбираме, че там има здрави сили, които не просто ни подкрепят, а ще ни посрещнат, когато дойде времето. Това е истина. Рано или късно ние ще им простим, но след като се покаят.

Но ако Украйна остане със същия режим, който е сега в страната, за никакво връщане не може да става дума. Нашите жители на референдума казаха: «Ние сме руски свят». И ако Украйна бъде настроена проруски, с разбирането, че ние сме братя, че сме едно семейство, руски свят, тогава това ще е възможно.

- Стои ли на дневен ред ремонтът на пътищата в републиката? От личен опит се убедих в плачевното им състояние.

- Сега се занимаваме с този проблем, мисля, че след два месеца ситуацията видимо ще се промени. Но и зимата тази година беше своеобразна, а не ни достигат собствени ресурси, нямаме заводи за преработка на нефтопродукти, необходимо е всичко да се внася.

- Преди да вляза в кабинета ви, ме помолиха в коридора да оставя всичките си лични вещи, телефон, часовник… С какво са свързани такива мерки за сигурност?

- Не вниквам подробно в работата на службата за сигурност, но сътрудниците ми изпълняват служебните си функции. Не трябва да се забравя, че живеем в състояние на война. Тук животът на всеки човек е заплашен от опасност. Миналата година срещу мен беше извършено покушение, общо те бяха три - това са тези, за които знам. Задачата на охраната е да предотвратява такива ситуации.

- Като завършек на нашия разговор, може би ще се обърнете към читателите ни?

- Освен думи на благодарност към жителите на Русия за подкрепата, разбирането, съчувствието, милосърдието, ми е трудно да добавя нещо. Често съм казвал, че всеки, който през 2014-2015 г. ни е изпратил макар и килограм зърно, е спасил нечий живот. Особено през 2014 г. За нас руският свят - това не са просто думи, това е нашият живот, мироглед, бъдеще. Най-главното е, вие, руснаците, да не допуснете да се случи в Русия това, което стана в Украйна.

Никакви майдани, стачки, акции на протести, насочени към подкопаването на държавността. Всичко това са завоалирани опити на Запада да дестабилизира ситуацията вътре в страната. Да се разруши това, което се е създавало от поколения предци, е отдавнашната мечта на противниците на руския свят. Не допускайте това, не давайте нито един шанс, в името на благополучието на вашите деца, заради страната.

——————————

Русская весна, 17.05.2017 г.