ЮРИЙ ЖУКОВ – „ПЪРВОТО ПОРАЖЕНИЕ НА СТАЛИН”

Елена Кирякова

превод: Литературен свят

Юрий Жуков, “Первое поражение Сталина. 1917-1922 годы” (2017 г.), “Концептуал”

Авторът - докторът на историческите науки, главният научен сътрудник в Института за руска история към РАН Юрий Жуков - представя новата си книга “Първото поражение на Сталин”

Изследването е основано на уникални архивни документи, мнозинството са съвсем наскоро разсекретени, и предлага съвсем нов поглед на събитията от Гражданската война. Книгата разказва за началото на политическата кариера на бъдещия ръководител на Съветския Съюз.

Да се мисли, че Сталин е бил божество, тиранин и диктатор, че всичко, което едва е поисквал, се е изпълнявало, стига да си мръдне пръста - е неправилно. Сталин, вече заемайки висшия пост в СССР, три пъти е търпял поражение, не е можел да направи това, което искал - разказва историкът.

И една от грешките му бил национализмът в републиките. В годините на революцията и гражданската война Сталин се опитвал да съхрани единството на Русия, да не допусне разпад на национални републики.

В Гражданската война основна роля изиграли не толкова “белите” и “червените”, колкото “сепаратистите” и “националистите” в Прибалтика, Украйна, в Закавказието, Поволжието, в Средна Азия.

Сталин бил против създаването на национални републики и се обявил за организирането на губернии - областите, които географски се намират близо и са исторически свързани, да се формират като областни обединения.

Но грешката, за която се говори Сталин допуснал, когато се съгласил на национални наркомати на просветата, те и станали разсадници на национализма.

Например, що се отнася до Украйна, тема злободневна - за да се обучи неграмотното население, за учители започнали да канят от Западна Украйна, преди част от Австрийската Империя.

Както обяснява Юрий Жуков, галичани на свой ред смятали, че Западна Украйна е своеобразен Пиемонт, и както в Италия Пиемонт станал обединител на цяла Италия, така и Западна Украйна трябва да обедини всички територии.

А под всички територии очите на алчните виждали: Орловска, Брянска губернии, Северен Кавказ, Ставрополието и Кубан и дори Далечният Изток, където някога Столипин преселил украински селяни за създаването на силни стопанства - сега Далво се оказва също потенциална част от Украйна. Така учили децата.

И именно тогава започнали да изопачават езика - защото на суржик гражданите не са говорили, и никой не го е смятал за език, всички знаели - това просто е селски говор, така говорят неграмотните селяни.

Галичани започнали изкуствено да създават украински език, вземайки за основа този селски говор, даже създали терминологична комисия, за да измисли за всички понятия специална “украинска” дума.

Същото се случило в Грузия, разказва авторът. Вкореняването на национализма в републиките е главната грешка на Сталин, смята Юрий Жуков.

Създаването на национални съюзни републики с право на излизане от СССР става по протекция на Ленин, на което Сталин се съгласил от уважение към мнението на вожда на народите, макар че в онзи момент Ленин вече бил прикован към леглото и не участвал в реалната политика на страната.

Неговото предложение за национални републики озвучил Каменев, но според наличните документи - отчетите на лекарите - Ленин в тези дни дори с усилие е можел да произнесе името на жена си - какъв ти там доклад, няма никакви доказателства, че Ленин е давал разпореждане на Каменев да говори от негово име или да диктува нещо подобно на секретаря. Юрий Жуков смята, че е възможно, в историята за националните републики да е извършена фалшификация, откровена фалшификация.

От юридическа гледна точка членът за излизане от СССР остава непонятен момент, както за историците, така и за юристите - днес виждаме как Великобритания се опитва да излезе от Евросъюза, а това е само международно обединение: референдум, обсъждания, и досега никакви решаващи действия.

Шотландия се опитва да  излезе от Обединеното Кралство - “цапардосаха я”, Каталония отдавна се бори за излизане от своята страна, и никой не казва, че Испания е тюрма на народите.

Колко лесно е можело да излязат от Съветския Съюз части от неговата територия - ядосва се историкът. Членът за излизането на съюзна република от СССР предизвиква недоумение даже в докторите на юридическите науки - там по странен начин не е регистрирано как се осъществява подобно излизане, на какво основание, какви юридически процедури са необходими?

Но в 1991 г. се събраха трима души в гората и бързо решиха съдбата му, договориха се. Въпреки, че възможност да се излезе от СССР е съществувала - и я утвърдили още през 20-те години,  Елцин и съучастниците му от Беловежките споразумения не са имали никакво право да извършват тази процедура от гледна точка на действащия тогава наказателния кодекс - убеден е Юрий Жуков. Това е било нарушение, покушение за отделяне на части от страната.

——————————

НаканунеRU, 05.05.2017