ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „СПАРТАК ГЛАДИАТОРЪТ”

Най-трудно се пишат исторически романи, защото всички отдавна знаят сюжета и неговия финал. Но, макар да го знаят, харизмата на някои герои е толкова голяма, че хората не се насищат да прочетат поредната приказка за тях. Затова писателят поема риск - ако не разкаже своята приказка увлекателно, да бъде подложен на унищожителни критики от всички посоки.

Е, аз поех този риск.

Тракиецът Спартак се е превърнал в световен легендарен герой, след като успява да избяга заедно с още 77 гладиатори от гладиаторската школа в Капуа и да застане начело на разбунтувалите се роби.

Скоро армията му започва бързо да расте и след всяка победа над омразните римляни набъбва - първо до 70 хиляди, а впоследствие до 120 хиляди.

В продължение на три години Сенатът изпраща срещу него прочути военачалници и елитни легиони в напразни опити да смаже армията на Спартак, която опустошава италийските земи.

Роман, който разкрива тайни страници от нашата история. Ако, докато го четете, почувствате вълнение и гордост, вероятно в кръвта ви има наследство и от славните ни прадеди като тракиеца Спартак - синът на Родопа планина.

Павлина Павлова