НАТО СЪЗДАВА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА НОВА ВОЕННА РЕАЛНОСТ

Юрий Рубцов

превод: Литературен свят

В началото на лятото Северноатлантическият алианс ще завърши по-рано обявеното разполагане в Европа на нови контингенти войски. Четири многонационални батальона, всеки с численост до 1000 души, разположени в три страни на Балтия и Полша, ще бъдат напълно интегрирани в отбранителните структури на тези страни.

Същевременно НАТО разширява възможностите на военната инфраструктура - летища, морски пристанища.

Всички тези крачки сериозно подкопават сигурността в центъра на Европа, където всъщност се създава нова военна реалност. На това служи и прехвърлянето в началото на годината от САЩ в Европа на авангардни части на 3-та американска бронетанкова бригада.

Толкова мащабна предислокация на войски от американския континент се осъществява за първи път след края на студената война. Отделни подразделения на бригадата ще бъдат разполагани на ротационен принцип в Естония, Латвия, Литва, Унгария, Румъния и България, а най-голяма част от войските ще приеме Полша. Американските танкове се оказват направо на руските граници! За първи път в историята!

Своята загриженост по този повод Русия изказваше неведнъж. На 26 април това още веднъж направи постоянният представител на Русия при НАТО Александър Грушко, който заяви за ответни крачки на Москва:«…ние ще предприемем всичко необходимо, за да осигурим защитата на нашите интереси и сигурност. Това се прави. С тези средства и мерки, които смятаме за необходими».

Засягали се интересите на Русия? Подкопавала се европейската сигурност? Съвсем не, отговарят от Брюксел. На 12 април, говорейки за резултатите на преговорите си с президента на САЩ Д. Тръмп, генсекът на НАТО Й. Столтенберг, без да му мигне окото, заяви, че алиансът се стреми «да намали напрежението» и «да построи отношенията си с Русия по най-добрия начин». Но опитът да се намали напрежението, съсредоточавайки по руските граници войски и инфраструктура, приличат на опитите да се загаси огън, като се хвърля в него бензин.

Същия мотив разви и заместник-генсекът на НАТО Роуз Готемолър в интервю за вестник «Коммерсант», публикувано на 3 април: «Генералният секретар Столтенберг неведнъж каза: ние няма да отговаряме на това, което възприемаме като агресивно разполагане на руски войски със същото количество войски и самолети. Но нашият отговор ще има отбранителен и пропорционален характер». Госпожа Готемолър се прави, че не знае, че Русия, за разлика от САЩ, разполага допълнителни сили на своя територия, без да нарушава каквито и да е международни споразумения. Включително и разполагането на ракетните комплекси «Искандер» в Калининградска област, което Р. Готемолър нарече «доказателство за тенденции на милитаризация и засилване на контрола (от страна на РФ. - Ю.Р.) над въздушното пространство».

При това замгенсекът на НАТО се опитва да убеди читателите, че към своя «отбранителен и пропорционален отговор» НАТО е пристъпило едва преди две години: «2014 година стана водораздел. Тогава се сблъскахме с агресивни действия на Русия към Украйна, анексията на Крим, - безапелационно заяви тя. - Оттогава наблюдаваме дестабилизация на Донбас… НАТО нямаше никакви планове (за засилване на своите източни граници. - Ю.Р.) преди това, което се случи в Украйна през 2014 г».

Натовската чиновничка цинично изопачава, на което обърна внимание и пресслужбата на МИД на Русия, наричайки изказванията й пример за разпространение на, както сега е прието да се казва на Запад, «фейк нюз».

«С подобни твърдения високопоставената представителка на алианса фактически игнорира факта на стремителното разширяване на НАТО на Изток непосредствено след разпада на Съветския Съюз, т. е. дълго преди скорошния държавен преврат в Киев, а със следващите си заявления внася объркване в интерпретацията на случващите се понастоящем близо до руските граници събития».

Твърденията, че уж усилията на натовците в страните от Източна Европа и Прибалтика носят «не заплашителен отбранителен и пропорционален характер», изобщо не отговарят на действителността. Въпросът не се ограничава с разполагането на многонационални батальони. НАТО предприе в последно време такива мерки с дългосрочен характера, които позволяват на алианса да придобие стратегическо преимущество в Европа.

В редица европейски страни ще бъде осигурено складиране на техника за няколко механизирани бригади на сухопътните сили на САЩ, създават се щабни структури, засилва се групировката на военно-въздушните сили, самолети на която ще патрулират въздушното пространство.

На територията на Румъния и Полша форсирано се разполагат елементи на американската НПРО. Есминец на ВМС на САЩ, оборудван с противоракети и крилати ракети, ударни ракети «Томахаук» със средна далечина, се намира на 30 морски мили от Калининград. Натовските кораби влязоха в Одеса. В Естония на разстояния десет минути полетно време до Санкт Петербург се базират на-новите изтребители на страните от НАТО.

Във връзка с това пресслужбата на МИД на РФ задава въпроса: как биха възприели Запад действия на Москва, ако руски кораби се окажат на 30 мили от военно-морската база на САЩ в Норфолк или руски самолети се базират на разстояние пет минути полет до Лонг Айлънд в щата Ню Йорк?

А ето най-новият и достоверен факт, изтъкнат на 26 април на Московската конференция по международна сигурност от първия заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на РФ генерал-лейтенант Виктор Познихир: САЩ създават военна инфраструктура до границите на Русия за нанасянето на внезапен ракетно-ядрен удар по РФ.

Да се твърди това позволяват възможностите за разполагането на суша и в морската акватория край бреговете на Европа система на противоракетна отбрана на САЩ, основана на използването на наземната версия на радиолокационните системи и пусковите установки на морската система на ПРО/ПВО Aegis.

Тези пускови установки обезпечават използването на широка номенклатура на ракети от разни типове, включително на крилатите ракети с голяма далечина Tomahawk, предназначени за поразяване на наземни цели и имащи максимална далечина на полета от 1700 до 2500 километра (в зависимост от модификацията).

Тези ракети могат да носят ядрени бойни глави с мощност от 5 до 200 килотона. Всъщност крилатата ракета Tomahawk, снабдена с ядрена бойна глава е ядрена ракета със средна и малка далечина. Между другото по договора от 1987 г. този клас ракети беше ликвидиран, а върху производството на нови изделия е наложена забрана. Но Пентагон намери възможност да заобиколи договора.

Генерал В. Познихир отбеляза, че нарастването на потенциала на противоракетната отбрана на САЩ стимулира надпреварата във въоръжаването от страна на други държави и нарушава създадения паритет в стратегическите въоръжения.

Той констатира, че за последните 15 години властите на САЩ са похарчили за укрепване и разполагане на системата ПРО $130 млрд., а в близките пет години се планира да вложат още около $55 млрд. Ако всичко продължи така и по-нататък, около 2022 г. противоракетите на САЩ ще бъдат повече, отколкото бойните блокове на руските междуконтинентални балистични ракети.

«Такова количество огневи средства на ПРО представляват сериозна заплаха за руския потенциал на сдържане, особено ако се имат предвид постоянно водещите се работи по модернизацията на огневите комплекси на ПРО» - подчерта високопоставеният представител на руския Генерален щаб, отбелязвайки, че Русия е принудена да взема марки, за да се защити от въздействието както на средствата за мигновен глобален удар, така и от противоракетната отбрана.

А в НАТО заучено говорят за желанието да се нормализират отношенията с Русив. Такава възможност съществува, но както се подчертава в коментара на външното руско министерство, «да се изведе на необходимото ниво политическата основа за диалог не е възможно без военния компонент.

Предпоставка за възобновяването на контактите между военните трябва да стане готовността на алианса да взема под внимание руските предложения в сферата на нормализация на отношенията, а така също грижата за формалното запазване на достъпността на диалога от наша страна».

——————————

Фонд стратегической культуры, 29.04.2017