ПОЕТЪТ И ЖУРНАЛИСТЪТ ИГОР ГРАЧ ЗАГИНА В ДОНБАС

Олга Алексеева

превод: Литературен свят

Известният нижегородски поет и журналист Игор Грач трагично загина в Донбас в понеделник, 1 май. За това съобщи синът му Ярослав.

- За мен неговата постъпка беше и си остава героизъм и квинтесенция на неговия характер, силна воля и вяра, че трябва да се воюва за истината до край и  с всички достъпни средства. Три години той беше на границата, стотици пъти е изпълнявал бойни задачи, писа стихове за войната… Беше сложен и силен човек, но аз го обичах. Той живя за хората и умря за тях. Да почива в мир! Татко… Няма къде да напиша това… Но вярвам, ти ще намериш начин да го прочетеш - написа Ярослав Грач в социалната мрежа.

“Комсомолска правда” - Нижни Новгород” успя да се свърже с Ярослав преди да замине за тялото на баща си в Донбас.

- Как е загинал?

- На мен по телефона, разбира се, не ми казаха подробности. Знам засега само, че в главата му има куршум.

- С какво се занимаваше Игор Грач в Донбас? Защо реши да замине там?

- През юни 2014 г. един негов познат му показа снимки, заловени у украинците - там имаше деца, които са били изтезавани до смърт, като в концлагер. Не знам доколко тези снимки бяха истински, но баща ми просто замина там.

Той отиде в Донбас като военен журналист и действително създаде там десетки статии, стихове, публикуваха го в сборници. Но освен това се опитваше да защитава хората, помагаше на полицията, имаше около петстотин бойни прояви…

Там постоянно трябваше да се бори с мародери, да пресича прекарването на наркотици през границата - най-вероятно някой бандит и го е убил.

——————————

в. „Комсомольская правда”, 3 май 2017 г.