ВОЕННА ТАЙНА: АМЕРИКАНСКИТЕ СМИ ПРИЗНАХА, ЧЕ САЩ ПОДДЪРЖАТ ИДИЛ

Альона Бажова

превод: Литературен свят

Известният американски журналист Томас Фридман на страниците на The New York Times призова САЩ да «продължи да поддържа ИДИЛ», превръщайки тази терористична организация в инструмент за изтласкването на Русия от Сирия и като цяло от близкоизточния регион.

Фридман предлага на американското правителство да използва ИДИЛ като «инструмент за постигане на своите политически и регионални цели» в Леванта. Като пример той посочва историята с «Ал Кайда», която ЦРУ е създало съвместно със Саудитска Арабия срещу съветските войски в Афганистан.

При това Фридман предупреди администрацията на Тръмп, че в случай на разпад или поражението на «Ислямска държава» ще се укрепи «шиитската ос» (Иран, Сирия, ливанското движение «Хизбола») и руското присъствие в региона. Фактически това заявление означава признание в официалния печат за поддръжката на САЩ на тази терористична групировка.

Трябва да се отбележи, че самият Томас Фридман е забележима фигура в американската журналистика. Лауреат на три награди Пулицър, той дълго време е работил в Близкия Изток като журналист-изтоковед, коментиращ израелските войни. Независимо от критиката му за Израел, гражданската му позиция напълно съответства на политиката на американската експанзия в региона. В частност, нахлуването на САЩ в Ирак в 2003 г. Фридман нарече «мъжествено» решение.

Както е известно, СМИ отразяват само ехото от случващите се в реалността събития. Но откровението на Фридман e ценно допълнение към вече наличния архив от доказателства за финансирането и военната подкрепа на терористите от ИДИЛ от страна на САЩ.

Трябва да се споменат само две официални цифри - 10 тона натовско оръжие, доставено в Сирия за четирите години активна война за сумата от десетки милиони долари от бюджетите на страните от Персийския залив.

Но съществува също така и разсекретен архивен документ, който доказва, че решение за създаването на «Ислямския емират» за разделянето на Сирия на няколко части се е взело в САЩ на най-високо държавно ниво: през 2012 г. - в Пентагона, през 2014 г. - в Конгреса. За това свидетелства, в частност, документ, публикуван от известния аналитик Тиери Мейсън на сайта „Сеть Вольтер”.

Според аналитична записка на РУМО (Разузнавателно управление на Пентагона) от 12 август 2012 г., «Ислямска държава» съответства на стратегическите интереси на САЩ. Показателно е, че «княжество на салафитите», или «Суннистан» е било планирано да се създаде в Източна Сирия, в провинциите Хасака или Дейр ез Зор, където днес ИДИЛ анонсира пренасянето на своята столица. ИДИЛ е била предназначена да «изолира сирийския режим» за подкопаване на «шиитската експанзия» на Иран в региона.

Американският конгрес през януари 2014 г. се е интересувал от създаването в Ирак и Сирия на «Кюрдистан», за да се затвори «Великия път на коприната» и наред с това - възможността за стабилно икономическо развитие на страните в тази част на Близкия Изток.

Всъщност журналистът Томас Фридман публично озвучи част от тези планове, отнасящи се до разрушаването на «шиитската ос», като призова САЩ да не прекратява започнатата подкрепа за ИДИЛ и да я трансформира в новите условия на присъствие на Русия.

——————————

https://cont.ws/, 22.04.2017 г.