СЕРГЕЙ КУРГИНЯН: „НЕ СМЯТАМ ЕВТУШЕНКО ЗА ВЕЛИК ПОЕТ”

превод: Литературен свят

Скандал по руския «Първи канал»: Евтушенко като символ на самоизмяната и предателството

По време на предаването «Времето ще покаже» политологът, лидерът на движение «Същността на времето» Сергей Кургинян напусна студиото във връзка с обсъждането на личността и творчеството на съветския поет Евгений Евтушенко, макар че заявената предварително тема на предаването се отнасяше до усложнените руско-американски отношения във връзка с атаката на САЩ срещу Сирия на 7 април. Позицията си лидерът на «Същността на времето» обясни пред кореспондент на ИА REGNUM.

«Не късам отношенията си с «Първи канал», разбирам, че на «Първи канал» има забележителни хора, ние отдавна сме приятели. Не възнамерявам да капризнича в момент, когато страната ни е надвиснала над пропаст. Но не мога да не изразя позицията си за Евтушенко. Единственото, за което съжалявам, е, че правя това няколко дни след смъртта му» - заяви Кургинян.

«Аз съвсем не сега започвам този спор. Това е отдавнашен спор. Просто единственото, което е лошо, че този спор възниква по време на смъртта на човека. Истините са две. И аз помолих да ме освободят от това» - подчерта той.

Политологът още подчерта, че са го молили да дойде по-рано на предаването, посветено на Евтушенко след смъртта му.

«Аз казах по този повод, че не смятам Евтушенко за велик поет, но тъй като почина, не искам да създавам конфликтна ситуация, затова моля да не ме канят на това предаване. Поканиха ме на предаване, за което ми казаха, че ще се обсъждат руско-американските отношения» - заяви Кургинян.

Но по време на предаването започнали да говорят за Евтушенко и че той бил велик поет.

«Никой никога в Съветския Съюз не е наричал Евтушенко велик поет. Това е пълна безсмислица. Винаги се е смятало, че Вознесенски е по-добър като поет от Евтушенко. Майка ми го твърдеше като филолог. Всички останали казваха, че той е напълно бездарен и нататък следваха неприлични епитети по отношение на това. Сега дойде време да крещят в очите, че Евтушенко бил велик поет» - продължи лидерът на «Същността на времето», отбелязвайки, че «в края на краищата въпросът за великите поети е работа на филолозите, критиците и, в крайна сметка на публиката».

Според политолога главното е, че Евтушенко е станал символ на самоизмяната.

«Евтушенко възбудено крещеше, възхваляваше Ленин и болшевиките. Мога да цитирам десетки стихове. «Отиват при Ленин…», «Братската ВЕЦ»… «И клетвата си повтори: «Аз съм болшевик!»… Това беше непрекъснато… Но когато се случи цялата тази перестройка, той дори без да обясни, с удоволствие се изхрачи на всичко това - на собственото си творчество. И целият феномен на масите и на нашите интелигенти, които водеха народа в определен ценностен ключ, а после се обърнаха на 180 градуса - именно това е, което аз наричам отвратителна перестройка. Не промяната на политическата система, а ето тази колективна самоизмяна - на целия този интелигентски слой» - поясни лидерът на «Същността на времето».

«Да се създава от всичко това символ - означава отново да се убият зародишите на човешкото разкаяние в нашето общество, което предаде мъртвите, отказа се от своите ценности… А какво да се прави с мъртвите, които са умрели за тях? Какво да се прави с лейтенанта, до чието сърце е бил партийния билет и когото са убили? С тях какво да се прави? С момчетата в Афганистан какво да се прави, на които казваха, че изпълняват интернационалния си дълг? С тях какво да се прави? Затова в този момент не можех да не реагирам - и аз реагирах» - заяви Кургинян.

——————————

ИА REGNUM, 12.04.2017 г.