ВЛАДИМИР ЧЕМЕРИС: „В УКРАЙНА СЕ ПРОДАВА ВСИЧКО – ХОРА, СЪВЕСТИ, ОРГАНИ”

интервю на Елена Гагарина

превод: Литературен свят

Украинският правозащитник Владимир Чемерис разказа защо търговията с човешки органи е добре организиран бизнес в Украйна.

СБУ (Службата за сигурност на Украйна - бел. прев.) съобщи, че е разобличила поредната международна групировка, която се занимава с търговия с органи, в частност зад граница. Както се твърди, за това е била създадена фирма, която уж изпращала донорите на лечение в чужбина. в действителност хората са изпращани зад граница за операция по отстраняването на органите им за много пари.

- Наистина ли такива банди съществуват в Украйна и какви са мащабите на това явление?

- Такъв проблем, разбира се, съществува, за него периодично говорят правоохранителните органи. Това е закономерно за бедна страна, но какви са официалните мащаби е невъзможно да се каже. Не съм чувал официалните органи да казват колко хора са станали донори, но проблемът със сигурност съществува.

- Вероятно защото това се премълчава по всички начини от държавните структури?

- Възможно е, още повече, че правоохранителите разкриват далеч не всички групи, които се занимават с този бизнес. Украйна е бедна страна, а доходът от такива операции е огромен.

- Знаете ли в кои страни предимно се правят такива операции?

- Доколкото знам, на първо място Израел, после - Турция.

- Известно ли Ви е за търговията на органи на войници, загинали в зоната на «АТО». Истина ли е това или измислица? Ако да, имат ли отношение към този бизнес украинските чиновници?

- Това е много реално. Всичко, което е свързано със зоната на «АТО» («Антитерористична операция», АТО - официално наименование от властите на Украйна на въоръжения конфликт в Източна Украйна - бел. прев.), е огромно поле за извършване на престъпления. Вече има решение на съда за батальона «Торнадо», в което се говори не само за изнасилвания и изтезания, но и за контрабанда, включително и на човешки  органи. Всичко това се е вършило под покровителството на СБУ, органите на полицията и ръководството на ВСУ. И зоната на «АТО», както вече казах, е благодатна почва за престъпления, в частност, и с търговия с органи.

- Променило ли се е нещо от 2014 г. след като бойните действия не са така интензивни?

- Не. Контролът върху тези територии практически не се е променил. Силовите структури с представители на ултрадесни формирования продължават да контролират своите територии. Периодически чуваме за жертви сред мирното население, които явно умишлено се намаляват от украинска страна.

- Може ли «законът Савченко» косвено или пряко да повлияе за разцвета на престъпността като цяло, и на бизнеса с търговия с органи в частност?

- Всичко това беше още преди «закона Савченко». Още в началото на 2014 г. Сега е трудно да си представим колко хора са били освободени от затворите. Те станаха сътрудници на полицията, Националната гвардия и използваха навиците си да вършат престъпления. И сега същите «торнадовци» се надяват, че присъдата им ще бъде намалена, благодарение на закона Савченко.

- Може ли да се провери достоверността на съобщението на СБУ. Някои експерти смятат, че трябва да има и международна реакция на такива инциденти.

- За обществеността е скрито това, което върши СБУ. Това е много затворена територия, която е невъзможно да се провери. Например, що се отнася до зоната на «АТО». Действията на Националната гвардия и ВСУ (Въоръжените сили на Украйна - бел. прев.) също е невъзможно да бъдат контролирани на официално ниво.

За да се направят проверки на международно ниво, на териториите на тези държави, където са били закарани донорите и органите, трябва да се контактува с правоохранителните органи на тези държави. Но те едва ли ще говорят с представители на обществеността.

- Има ли в Украйна, ако се има предвид състоянието на днешната медицина, възможност за провеждане на такива операции вътре в страната или такива неща могат да се правят само зад граница?

- За съжаление, не съм специалист в това. Но мисля, че това е напълно възможно. В Украйна се правят маса злоупотреби на ниво институции на здравеопазване, корупционни схеми с лечение, осиновяване. Като цяло работата не е трудна.

- Кои са ключовите причини за разцвета на такъв вид бизнес в Украйна?

- Преди всичко това са бедността, войната. И, аз мисля, че най-важното е, че в Украйна дойде ново мислене. Дойде капитализмът, където главният лозунг е: продава се всичко, не само стоките, но и органите, хората, съвестта.

——————————

„Украина.ру”, 12.04.2017 г.