НЕ ЧЕШИ ПХЕНЯН

Израел Шамир

превод: Литературен свят

На мястото на японците, корейците и американските войници в Североизточна Азия бих започнал интензивно да се моля, за да върнат боговете им помръкналия разум на американския президент, но по-бързо. Явно Доналд са успели да го изплашат СМИ и ЦРУ.

За да не получи импийчмънт за псевдовръзките си с Русия, той е решил да започне войничка. Тогава конгресът вместо ежедневните обвинения за «дружбата му с Кремъл» ще започне да го възхвалява, ще му надене на главата лавровия венец на победител.

Ето, той стреля по Сирия и прогнозата му се оправда. Хвалят го, вчерашните му врагове в конгреса, в ЦРУ и в «Ню Йорк Таймс» му казват като на младеж, върнал се от публичен дом: «Най-сетне и ти стана мъж (тоест истински президент)!»

Той няма да понесе голяма щета. В Москва към глупашката му екстравагантност се отнесоха с разбиране; разбира се, осъдиха я, но се срещнаха с държавния му секретар, макар и да наложиха вето на антисирийската резолюция в Съветът за сигурност на ООН.

Но има сериозна опасност, че Доналд Тръмп ще поиска да повтори сирийския си опит на Корейския полуостров. А Северна Корея не ви е Сирия.

Аз наскоро бях в КНДР, запознах се с хора, научих много за това как живее северният кореец. Характерът му се е формирал в изпитанията на страшната Корейска война, когато американците разрушиха страната му до основи и убиха милиони (включително деца и жени).

А преди това е била японската колонизация - жестока, безпощадна към местното население. Корейците са решили занапред да не допуснат да ги подчинят. За това те имат и ядрено оръжие, и ще го използват без колебание. А имат и голямо желание да се разплатят с американците, с японците и с техните съюзници в Южна Корея.

Тръмп изпрати сериозни военно-морски сили към бреговете на Корея. Там са струпани и кораби, и ядрена мощ, и десетки хиляди войници. От времето на нахлуването в Ирак през 2003 г. американците не са събирали такава сила на едно място. А вчера изпитаха и най-голямата си неядрена бомба - в Афганистан. Тръмп предложи и отличен подкуп на китайския лидер Си - обеща да не иска повишаване на курса на юана към долара.

Корейците са запознати с плановете на САЩ - да бомбардират страната им на пух и прах и да ги покорят. Разбира се, САЩ са по-силни. Нищо не заплашва Оклахома и Небраска. И всички военни успехи на американците са свързани със слабостите на техните противници. Садам Хусейн се побоя да удари по американските бази, а напразно - все пак го обесиха и страната му унищожиха. Кадафи се съгласи на разоръжаване под заплаха - а в резултат все пак загина, и страната му - също.  Сирийският президент също се съгласи на разоръжаване от химическо оръжие, но това не му помогна - бомбардираха го и го обвиниха в използването на нещо, което вече няма.

Корейците отчетоха този опит. Те няма да се разоръжат, а ще умират и ще убиват тези, които са ги нападнали. И ако бъде използвано ядрено оръжие - ще загинат милиони. А главното - защо? Седи си КНДР, никъде не се вре, нищо не иска. От унищожението й никаква полза - нито военна, нито политическа.

Моят съвет: ако те безпокои Пхенян - не го чеши (1). И всичко ще мине.

——————————

1). Шамир има предвид известния анекдот:

Петка: - Васил Иванич, нещо в последно време ме безпокои Хондурас.

Чапай: - А ти не го чеши, Петка, и той няма те безпокои. бел. прев.


Новостной фронт, 14.04.2017 г.