УДАРИТЕ НА САЩ ПО СИРИЯ: ТРЪМП СПАСЯВА КОЖАТА

Израел Шамир

превод: Литературен свят

Кубинската ракетна криза, която наскоро спомена Путин, се материализира по-скоро, отколкото мислехме. Американците нанесоха масиран ракетен удар по Сирия, съюзницата на Русия

Десетки крилати ракети «Томахоук» се стовариха върху авиационната база на сирийските ВВС, където са се намирали и руски военни.

Това е най-сериозната крачка в ескалацията, водеща направо към Трета световна. Преди няколко години Обама се канеше да удари Сирия, но тогава го спряха руски военни кораби на рейд. Този път Тръмп не се спря пред нищо.

Причината за удара е също толкова фалшива, както и за хитлеристкото настъпление срещу Полша през 1939 г. Тогава немците преоблекли свой отряд в полска униформа и разиграли провокация - уж поляците са започнали война.

Но този път всичко е още по-просто. Разстроени от поражението си по фронтовете, бунтовниците от «Ал Нусра» разиграха представлението с «химическа атака срещу мирни граждани». Спектакълът бе разигран от колектив на «Белите каски», които получиха «Оскар» за предишното си представление.

Самотният сирийски емигрант Осама Али Сюлейман (псевдоним на Рами Абдул-Рахман), търговец на дрехи в английския град Ковънтри, наричащ себе си «Сирийски център по мониторинг за спазване правата на човека» (англ. Syrian Observatory for Human Rights, SOHR), «потвърди», че сирийските власти са предприели газова атака и са убили осемдесет мирни граждани.

Западната преса, отдавна искаща война, се включи в кампанията от самото начало, гласовете на разума бяха заглушени. Ще спомена независимата организация «Шведски лекари за права на човека» - те анализираха видеото на «Белите каски» и стигнаха до страшния извод: «Белите каски», за да създадат своето видео, са приспали дете, а после са го убили направо пред камерата, уж опитвайки се да го спасят. Те са му направили инжекция с адреналин направо в сърцето, от което то и починало.

Но силите, стоящи зад ИДИЛ и «Нусра» и против Асад и Русия, се възползваха от очевидния фалшификат и подготвиха почвата за нападение.

Напразно Русия настояваше в Съвета за сигурност на ООН и други инстанции за независимо разследване - никой не я чу.

Специално ще отбележим разговора от 6 април между президента Путин и израелския министър-председател Нетаняху, който позвъни в Кремъл, за да изрази съболезнованията си по повод атентата в питерското метро, но и да обвини Асад в убийството на мирни жители.

Президентът Путин рязко отхвърлил твърденията на израелския премиер и призовал към провеждане на независимо разследване до създаването на определени изводи. Но израелският министър на отбраната Либерман, еднозначно осъждайки Асад, е казал, че Русия не се е справила, а може би и не е искала да се проведе пълно разоръжаване на Сирия от химическо оръжие. Той е призовал да се доразоръжи Сирия - този път без Русия, а с международни наблюдатели.

На Израел, който систематично поддържа въоръжената опозиция в Сирия (и в частност Ал Нусра), му се иска напълно да разоръжи Сирия, а после, както твърдят наблюдатели, да нанесе удар по другия съюзник на Сирия и Русия - ливанската бойна организация «Хизбула».

Подкрепата на Израел за антиасадовата програма, заявлението на Либерман за «100% достоверност» на химическата атака при руско съдействие или ненамесата на Русия, повлия на решението на Доналд Тръмп. Нали израелското разузнаване се смята за най-компетентно в региона. А че всяко разузнаване съобщава това, което искат от него господарите му - остава извън скоби.

Израел един от първите приветства американската ракетна атака, а с него -  Саудитска Арабия и Великобритания. Доволна е и Меркел.

Позабравен е Мосул, където американска авиация убива със стотици цивилни мирни жители. Главното са сирийските деца. Но така ли е наистина?

Президентът Трамп е в сложно положение. Тровят го демократите, пресата, банките и антируското крило на републиканците начело с Маккейн. Указите му се блокират от съдиите. ЦРУ води активна борба срещу него. Във вестник, чийто собственик е зетят на Тръмп, агентът на ЦРУ Джон Шиндлер обеща, че Тръмп ще завърши дните си в затвора като руски шпионин.

Всички противостоящи на Тръмп сили искат война с Русия - или най-малкото доказателства за очевидното американско превъзходство.

В тази ситуация президентът явно е решил, че трябва да спасява кожата си. Вчера той уволни Банън - своя съветник, «американския Дугин», държащ за дружба с Русия, когото ненавиждаха демократите, пресата и еврейските организации в Америка. Следваща крачка стана ракетният удар по Сирия.

Особено обидно е, че в десетки свои постове през миналите години Тръмп осъждаше Обама за бомбардирането на Либия и други страни - а сега върви по неговите стъпки.

Американската преса и опозиционните на Тръмп мощни сили с възторг посрещнаха този удар. Може да се помисли, че добрият чичо им е донесъл подарък за наближаващата Пасха.

Иска им се да унизят и укротят твърде самостоятелната Русия. И не само нея - на ред са Северна Корея и Иран. А после ще последва възстановяване на пълния контрол над  Европа.

Ситуацията от началото на 1940-те се повтаря. Съветска Русия някога много искала да дружи с Хитлер и това било правилно. Аз напълно подкрепям договора Молотов-Рибентроп. Проблемът е, че Хитлер имал други приоритети и в тях не се вписвало руското желание за мир и дружба.

Така и сега - ние се надявахме на дружбата между Путин и Тръмп, но уви - не стана. Твърде много сили в Америка искат война, и Уолстрийт, и безумният Маккейн, и демократите.

Тръмп няма да успее да удържи този порив. Бог вижда, че симпатизирах на Тръмп, но симпатиите са си симпатии, а реалността - реалност. С какъв възторг американците посрещнаха удара по Сирия! Ето какво им се е искало!

Президентът Путин вярно разчете картата, когато предупреждаваше за приближаването на ядрено противоборство (новa кубинска криза). Днес американците бомбардираха Сирия, така могат да почнат да бомбардират и Русия.

Много сложно е, но още е възможно да се предотврати голямата война. Не чрез руско отстъпление, обратно. Време е за асиметричен ход, а Путин е майстор на такива ходове.

Какво пък, Шойгу, разполагай своите «Искандери»! Да видим на кого нервите първи няма да издържат.

А казано сериозно - спешна среща на Тръмп и Путин на неутрална територия би могла да спре пътя към Третата световна.

——————————

Русская весна, 07.04.2017 г.