ЛЕНИН ОТНОВО НА ЩУРВАЛА!

Израел Шамир

превод: Литературен свят

За първи път от 1924 г. насам Ленин отново стана ръководител на държава. Засега само на Еквадор, казва се Ленин Морено. Това, че с името Ленин - а не с Николай Втори или Столипин - кръщават децата в Латинска Америка, говори много.

Съветският период е най-крупният резултат на Русия, най-сериозното й достояние. А що се отнася до Латинска Америка, през последните две-три години ние говорихме, че в Латинска Америка се извърши движение вдясно и че левите лидери бяха отстранени от власт: и в Бразилия, и в Аржентина, и в други страни дойдоха на власт десни, проамерикански сили.

Създаваше се усещането, че това не може да бъде спряно, че е вече установен факт. Но после в тези страни се случи разбираемо разочарование - оказа се, че десните не могат да решат проблемите. Проблемите все пак са системни, те са проблеми на световния неолиберализъм. И с такива проблеми една отделно взета страна не може да се справи.

Тогава започна обратният поврат - това, което виждаме сега в Еквадор, където настъпваше нова дясна проамериканска сила, но онези, които стояха зад новия президент Морено, успяха да се мобилизират и да победят.

Тук имаше допълнителна интрига - какво ще се случи с Джулиан Асанж, който вече няколко години живее в посолството на Еквадор в Лондон.

Представителят на десните сили казваше, че след като дойде на власт, веднага ще даде 30 дни на Джулиан, за да се “омете” от посолството. А това е равнозначно да смени посолството с Гуантанамо. Перспектива не много добра, меко казано.

Но човекът на десните сили загуби и Асанж написа пост, в който предложи на този загубил кандидат да се „омете” за 30 дни от Еквадор. Такъв весел епизод.

А въобще е много приятно, че човек с името Ленин победи в демократични избори в една от страните в Латинска Америка, която се слави не само с това, че се намира на екватора, но и с това, че е лидер по писане на стихове. Това е удивително поетична страна, макар че във всички страни на Латинска Америка добрите поети са много. Но в Еквадор поетите са водещи.

Ще стане ли Ленин Морено новия лидер на АЛБА (Социалистически алианс на страните от Латинска Америка и Карибския басейн), е трудно да се каже, той е инвалид (придвижва се с инвалидна количка след нападение през 1998 г., краката му са парализирани), човек е с нелека съдба.

Но той победи, въпреки всичко, - в историята това е уникум, идва ми на ум само Франклин Рузвелт. Много важно е, че човек в такова положение може не само да замине за Евровизия, но и да застане начело на страна.

А може ли да оглави съюза на латиноамериканските страни, да стане символ на борбата, какъвто беше Фидел - ще видим. Ленин, въпреки името си, е все пак човек с умерени възгледи, докато Фидел беше политик, който имаше точна, еднозначна и ярка позиция.

За друг такъв човек може да се смята Чавес, той беше дълго време лидер на Венецуела. Той умря и неговият наследник не се справя много добре със сложната ситуация в страната.

Във всеки случай, избирането на Ленин Морено поставя дебела точка след наратива за тоталната победа на десните сили в Латинска Америка, започва нов етап от боливарианската пролет.


——————————

Накануне.RU, 04.04.2017