УДАРЪТ НА САЩ ПО СИРИЯ – ТОЧНИ ЦИФРИ НА ЩЕТИТЕ

превод: Литературен свят

7 април 2017 г. ще влезе в историята като акт на открита агресия от страна на САЩ по отношение на суверенната държава Сирия.

С качество на картинките не по-зле от най-добрите холивудски филми за войната - световните СМИ демонстрираха кадри с пускането на крилатите ракети от кораби на САЩ по сирийското военно летище Шайрат.

Целта на удара беше унищожение на военна техника на сирийската армия. При това веднага след първите удари американските СМИ започнаха да се хвалят пред целия свят със силата на американското оръжие. Но данните на обективен контрол от руска страна говорят, че новинарските издания на Запад меко казано много силно преувеличават успехът от това бомбардиране.

Военен източник от САР разказа пред «Русская Весна» подробности за последствията от ракетния удар на САЩ.

«Летището Шайрат вече около половин година се използва от сирийската армия като «резервоар», в който чакат часа си да бъдат изпратени за преработка или за скрап стара и вече бракувана военна техника на ВС на САР», - съобщи военнослужещият.

«В резултат на ракетния удар на САЩ бяха унищожени 6 (шест) самолета МИГ-23, намиращи се в ремонт, един в стадий на утилизация транспортен винтов самолет Ан-26, на когото, по данни на техническия персонал на базата, в момента на атаката вече са били демонтирани крилата и силовата установка.

Освен техниката съветско производство, в резултат на удара са унищожени няколко транспортни малотонажни самолети чуждо производство», - уточни събеседникът на «Русская Весна».

Също така, по думите на военнослужещи в летището, са били унищожени два автомобила с цистерни за гориво, няколко камиона, леки автомобили и трактор.

Според специалистите общата загуба от ракетния удар е не повече от 3-5 милиона долара. В същото време, според простата аритметика, става ясно, че за утилизацията на старата сирийска техника армията на САЩ е похарчила около 90 милиона долара.

При това, както следва от данните на обективен контрол, от 59 ракети целта си е достигнала само всяка четвърта. Общо в района на самото летище Шайрат са попаднали от 23 до 26 ракети.

Едва ли тези резултати ще зарадват американските данъкоплатци.

По-късно от Министерството на отбраната на РФ потвърдиха, че само 23 американски «Томахоук» са достигнали до сирийската авиобаза.

Въпреки красивата картинка в СМИ, резултатът от този удар, от военна гледна точка, в контекста на нанасянето на поражение на военната инфраструктура на сирийската армия, като минимум е съмнителен, а като максимум - смешен.

От гледна точка на икономическия аспект, по въпроса за съотношението между загубите и нанесената щета американската страна претърпя фиаско.

Независимо от безполезността на удара на САЩ от военно-практическа гледна точка, от гледна точка на нанесената щета на сирийската армия атаката все пак беше полезна за някого. От тази атака тутакси се възползваха терористите от ИДИЛ, които веднага след бомбардировката преминаха в настъпление срещу позициите на правителствените войски в провинция Хомс.

Този факт, а така също инцидентът през септември 2016 г. в Дейр ез Зор (коалиционните ВВС нанесоха удар по ВС на САР, след което започна настъпление на ИДИЛ срещу града) показва, че САЩ не толкова се борят с терористите в Сирия, колкото им оказват пряка военна подкрепа в бойните действия срещу сирийската армия.

——————————

Русская весна, 07.04.2017