ЙОНКА ХРИСТОВА – 35 ГОДИНИ СЦЕНИЧНА ДЕЙНОСТ

Мария Добрева, председател на фондация „Вигория”

В началото на март 2017 г. почитателите на Йонка Христова, оперна певица - мецосопран и поетеса, бяха приятно изненадани от срещата с нейния музикален и поетичен талант.

Около Националния празник Йонка Христова се завърна за кратко в София. С присъщата си отзивчивост тя прие поканата да участва с моноспектакъла „Песента на България”  в програмата за тържественото честване на Деня на Освобождението  в Народно читалище „Д-р Петър Берон” на 1 март, въпреки че й предстоеше сериозно сценично изпитание.

В Голямата зала на Руския културно-информационен център на 6 март бе отпразнуван 35-годишен юбилей на сценичната дейност на Йонка Христова.

Публиката възторжено аплодира нейните прекрасните солови изпълнение - песни на български, руски, френски, английски, испански и немски, под акомпанимента на Боряна Ламбрева.

За дългогодишната, разностранна и богата творческа дейност на юбилярката бяха изказани поздравления и оценки от Елка Няголова - председател на Славянска литературна и артистична академия, Захари Захариев - председател на Федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД, поетите Трендафил Василев и Надежда Захариева.

На юбилейната си вечер Йонка Христова представи най-известните си стихотворения, посветени на България и включени в книгите й „Носталгия” (1999),„Нестинарски танци” (2003), „Изповеди” (2004),  „Българка” (2007), „За любов и лято” (2012), „Пепел от рози” (2014).

Артистичната кариера на Йонка Христова започва през 1982 заминава, когато заминава за Федерална Република Германия (ФРГ). Там тя  работи 5 години в операта в град Хоф.

От 1987 г. до днес пее в  операта на Националния театър в Манхайм. Изпълнява солови партии, участва в църковни концерти и всяка година изнася солови песенни програми в операта в Манхайм и в България.

Й. Христова е издала 15 книги с поезия на български, немски и македонски език. Изнасяла е моноспектакъла „Песента на България” в редица градове в Германия, както и в Осло, Лондон, Чикаго.

Чрез слово, музика и образ той пресъздава историята на България и българските земи в течение на 2500 г. - от културно-историческото наследство на траките до наши дни. Акцентите включват важни, преломни епохи, дати и личности - царе и национални герои.

За „нейния забележителен принос за популяризирането на българската култура и историческо наследство в Германия”, Агенцията за българите в чужбина награждава Йонка Христова с почетен медал „Иван Вазов” (2004 г.).

Носител е на почетни грамоти на Фондация „Славяни” и „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД” за реализиране на тематични проекти и „развитие на славянската взаимност”. Член е на Съюза на българските писатели и на Славянската литературна и артистична Академия.

„Мечтай за живота като за нещо прекрасно и направи от мечтите реалност”. Тази мисъл на Мария Кюри е много добра илюстрация за Вашия творчески път. Въпреки трудностите, мечтите Ви все повече се превръщат в реалност. Това е естествен резултат от положените усилия, от вдъхновението, ентусиазма, куража и високото родолюбие, което проявявате. Във всяка сценична изява, издадена книга и доброволно вложен труд за обществото се съдържат духът и образът на България, която Вие представяте по най-добър начин. Малка  България е първоизточникът на огромната любов в сърцата и високия дух на нейните синове и дъщери през всички исторически периоди и в днешно време.

Този фрагмент от  поздравителния адрес на фондация „Вигория” синтезирано представя богатата артистична кариера на Йонка Христова - 35 години, отдадени на изкуството.