БИКФОРДОВИЯТ ШНУР НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Валерий Филимонов

превод: Литературен свят

На 7 декември в Кремълския дворец се състоя церемония по награждаването на лауреатите на Руската национална музикална награда за 2016 г.

«Кремъл отвори врати за най-добрите руски изпълнители на музикалното изкуство. Певци, музиканти, поети и композитори ще се изявят на централната площ на Русия в Кремъл. Ще се видят най-добрите шоута, видеоклипове, ще се чуят песни от най-различни направления, възприети за най-добрите, според експерти, зрители, слушатели и обикновените любители на музиката», - давеха се преди събитието средствата за масова информация и дезинформация.

Програмата «Национална музикална премия» е била гледана от десетки милиони руснаци. Всички те внимателно са наблюдавали най-добрите музиканти и изпълнители на Русия, които получиха заветните «златни» статуетки.

Абсолютен лидер стана прословутата група «Ленинград» начело с «легендарния» Шнур, която получи три приза едновременно: «Най-добра рок група», «Песен на годината» (за композицията «Да пиеш в Питер!») и «Най-добро музикално видео» («Експонат»).

Министърът на културата РФ Медински оцени победата на песента «Да пиеш в Питер!» като «разцвет на демокрацията».

Наистина доживяхме!..

Най-сетне научихме що е то разцвет на демокрацията!

Културната столица на Русия създава нова мода в изкуството: - долнопробни песни, ругатни и вулгарно поведение се представят като еталон, който трябва да се следва в живота. «От Москва до покрайнините» - футболисти, работници и военни, офисни работници и продавачки, екскурзоводи и сътрудници на Държавна автоинспекция - вече ще пеят песента на Шнур, сваляйки стреса след работа с помощта на алкохол.

Клипът «Експонат» в YouTube са гледали повече от 89 милиона. Клипът « Да пиеш в Питер!» е събрал повече от 22 милиона гледания. Ето ти опиум за народа!

Във финалното гласуване за «Руска национална музикална награда» каза тежката си дума и Академията за руска музика, състояща се от 173 известни певци, музиканти и композитори. Сред тях са Алла Пугачова, Александър Градски, Игор Крутой, Йосиф Кобзон, Григорий Лепс, Йосиф Пригожин и други грандове на музикалната индустрия.

Разцвет на демокрацията, разбирате ли… Сергей Шнуров стана национален герой.

Залезът на културата. Наистина последни времена.

——————————

Русский вестник, 23.12.2016 г.