XVI-ТИ ПОЕТИЧЕН СИМПОЗИУМ “COCTAIL DI VERSI”

По повод на Международния ден на жената - 8-ми март - от 3 до 6 март 2017 година в Бари, Италия, се проведе XVI-ия интернационален поетичен симпозиум „Coctail di Versi” („Коктейл от стихове”), организиран от Съюза на италианските писатели (филиал Пулия) и от Световното движение „Жените и поезията” (Donne e poesia), с председател проф. д.ф.н. Анна Сантоликуидо, която същевременно е председател на ПЕН клуба на Италия (клон Бари) и доктор хонорис кауза на Римския държавен университет „Ла Сапиенца”.

Срещите се проведоха в Цитаделата на културата в Бари, в Националната библиотека (гр. Бари), в седалището на ПЕН клуба и на Световното движение „Жените и поезията”.

Бяха поканени поети от различни страни - членове на Движението, сред които Ваня Ангелова и Божко Ангелов (автор на хайку) от Велико Търново, Република България, Кайоко Ямасаки (Япония), Симха Сиани (Йерусалим, Израел), Стана Динич (Ниш, Сърбия) и други автори от Румъния, Русия и т. н.

На събитието присъстваха и много италиански творци: Роберта Позитано (Бари), Адуа Биаджоли (Пистоя), Алба Аварело (Флоренция), Марина Чинкуепалми (Бари), Антонела Каприо и прочее.

Росанжела Бароне (преподавател от университета в Бари) и Паола Романо (съветник за младежка политика и образование) изнесоха беседи срещу насилието над жените.

Италианската актриса Грация Дадарио рецитира стихове по Уилиям Шекпир от „Укротяване на опърничавата”. В рамките на симпозиума участниците посетиха забележителностите на Бари (базиликата „Свети Николай Чудотворец”, пристанището и други), Форенца и Генцано.

Те имаха възможността да се насладят на истинска италианска камерна музика и опера, на народна музика от региона на Бари, на местната кухня (в традиционни ресторанти и пицарии) и на гостоприемството на членовете на ПЕН клуба и Световното движение „Жените и поезията” в Бари.

Ваня Ангелова беше официално поканена от проф. д.ф.н. Анна Сантоликуидо да членува в Световното движение „Жените и поезията” („Donne e poesia”; „Women and Poetry”), основано за първи път в Бари през не толкова далечната 1985 година.

От италианския печат