РЕНЕТА ИНДЖОВА - „PHILADELPHIA REGALIS: КОРЕНИ И ЦВЯТ”

Тази книга на Ренета Инджова е истинско събитие в съвременната литература. Темата за геноцида над арменците в началото на миналия век, за тяхното спасение в България и по-сетнешното им участие в цялата ни нова история, за съжаление, присъства твърде рядко в българската литература. Ето защо, когато прочетох текста, аз го усетих като токов удар по всички мои сетива. Усетих го със сърцето и с разума и разбрах с целия ми професионализъм на издател, че тази хроника е събитие извън мемоаристиката - художество, съзрявало във времето, за да изригне сега като завръщане към КОРЕНИ и ЦВЯТ в една, на пръв поглед, семейна сага.
Въпреки че е биографичен роман, извън богатото смислово и емоционално звучене, повествованието притежава и други мелодики: на моменти - фонетично-музикални; или - философически, като омайните монолози и невероятните диалози между Homo Ludens и Homo Faber; дори поетически…
А полифоничността е изумителна: от уж разбиването (накъсването) на повествованието до онзи абсолютно овладян маниер на писане. Наблюдава се всъщност, зад виртуозността на безкрайните, многопластови изречения, невероятна вътрешна концентрация, която увлича читателя в една много сложна и рядко срещана в литературата игра-провокация за гмуркане в текста. В този смисъл „Philadelphia Regalis: корени и цвят”, като четиво със завоалирани конотации и алюзии, неспирен каданс от зигзази, недоизказаности и препратки към други нива на прочита, е предизвикателство за избраници.

Миглена Милушева (Издателство “КЛАСИКА”)


Ренета Инджова. „Philadelphia Regalis: корени и цвят”, 2017, ИК „Кибеа”