ОКУПИРАНА ЛИ Е УКРАЙНА?

Дмитрий Дзиговбродски

превод: Литературен свят

Гражданите на Украйна през последната година и половина често повтарят, че се намират под окупация. Но това не е така.

Фалшивите смислови конструкции винаги са много вредни. И в текущия момент те са най-вредни за Русия.

Нека заедно да разгледаме доколко ситуацията в Украйна съответства на понятието «оккупация».

«Окупация (от лат. occupatio - „завземане, заемане”) - заемане от въоръжени сили на държава на непринадлежаща й територия, несъпроводено от придобиване на суверенитет над нея, обикновено временно ».

1. На територията на Украйна не присъстват войски на НАТО или САЩ.

2. Контролът върху територията на Украйна се осъществява от нацистките украински батальони и ВСУ.

3. На власт са политици, които вече десетилетия участват в политическия живот на Украйна. Всички тези Турчинов, Тимошенко, Порошенко, Тягнибоков, Луценок многократно са били избирани от самите граждани на Украйна, легитимирайки властта им от 2004 г. насам. А в случая с Петро Порошенко, който беше един от основателите на Партията на Регионите, то и от края на 90-те години.

Какво се случва в Украйна?

Гражданска война.

Вътрешнодържавен конфликт.

И както се случва по време на всяка гражданска война, на територията на Украйна присъстват военни съветници, сътрудници на спецслужбите практически на всички големи държави. Това са класическите атрибути на гражданската война.

В националистическите наказателни батальони служат жители на Днепропетровск, Харков, Полтава, Виница, Киев, Одеса, Николаев.

Във ВСУ вярно служат и обстрелват Донецк жители на Суми, Харков, Днепропетровск, Херсон, Житомир, Тернопол, Лвов.

Харков старателно ремонтира танкове за «АТО».

Днепропетровск в болницата на Мечников лекува участниците от наказателните батальони.

И къде е тук окупацията? Населението на Украйна доброволно разрушава своята страна, извършва военни престъпления и престъпления срещу човечността.

Мизерният процент адекватни, хуманни хора е неспособен да промени създадения политико-социален строй. И тъй като процентът мислещи хора е крайно нисък - а на мълчаливото мнозинство в действителност му е все едно кого и как убиват в Донецк - то въпросът за «окупацията» просто не струва. Мнозинството от населението в Украйна поддържа това, което се случва - било с активното си съгласие, било с мълчаливото си безразличие. Да, колкото и страшно да звучи това, но такава е реалността. На мнозинството просто му е все едно.

И затова, когато се появят искания да се «освободи Украйна от окупация», то след него възниква въпросът: «Да се освободи от кого? От 80% от населението?»

В Украйна окупация няма.

Има гражданска война.

——————————

Русская весна, 26.02.2017