ПРЕДСТАВИХА НОВА КНИГА НА КОСТАНТИН КОСЕВ – ЗА ЛЕВСКИ

В БАН - „Васил Левски и възкресението на България” на акад. Константин Косев

Над 150 учени, ректори на няколко университета, писатели и дейци на културата изпълниха Големия салон на БАН за премиерата на новата книга „Васил Левски и възкресението на България” (2017) от поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”.

Събитието се водеше от директора на издателството - литературния критик Иван Гранитски, който представи изданието и благодари на в. „Стандарт” и Общобългарския комитет „Васил Левски” за предприетата инициатива за възраждане идеите на Левски:

„В тази поредица излязоха вече 10 книги. „Дълг и чест” са думи, гравирани по сабите на храбрите български кавалеристи на генерал Иван Колев, донесли на родината величави победи и неувяхваща слава със своя героизъм, безстрашие и саможертва.

Тези свещени думи заживяват друг живот в издателската поредица, събрала в едно знакови имена на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Отечеството.

И съчинението на акад. Константин Косев „Васил Левски и възкресението на България” е както най-драгоценното украшение в огърлицата от книги „Дълг и чест”, така и своеобразен поклон на автора и издателя пред настъпващата 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

За Левски е писано много и ни се струва, че неговият образ, скъп като икона, остава все неуловим. Може би затова акад.

Константин Косев е заложил в книгата не само научната си добросъвестност, но и вълненията на сърцето си, като прави сериозен опит да покаже Васил Левски като еманация на българския възрожденски дух, неотделим от възкресението на България.”

До акад. Косев бяха изпратени цветя от Йорданка Фандъкова - кмет на София, и поздравителни адреси от Президентството и Столична община.

В емоционалното си слово главната редакторка на „Стандарт” Славка Бозукова каза:

„Васил Левски е велик българин, който за първи път формулира един от исконните европейски вектори на ценностите „Свобода, равенство, братство”.

Чудото „Левски” днес се случва сред младите. От една година младите хора преписват тефтерчето на Левски, събират пари за ремонт на къщата в Карлово.

Няма да забравя преди няколко дни, когато направихме едно общо събитие с Васил Василев - видях пламъка на децата в очита им, за тях Левски е икона.”

За книгата подробно говори проф. Жечев. Своите идеи и инициативите на Общобългарския комитет „Васил Левски” представи неговият председател Васил Василев:

„Пред тази аудитория бих искал да поздравя акад. Косев и да кажа, че последните години държавата ни загуби своите ориентири. Тя не знае накъде отива.

Затова хората започнаха да се връщат към онези ценности, които ни държат да оцелеем духовно.

Тази книга е безценно доказателство в нашите ръце за истинност на фактите, защото през последните години какви ли не теории със съмнителна достоверност се лансират.”

Събитието беше озвучено от изпълнение на пиано от проф. Стефан Драгостинов.

Анжела Димчева