ДНЕВНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ УЧЕНИК

превод: Георги Ангелов

Намерен от китайски археолози през 2813 година в развалините на Вашингтон.

3 април 2005 година

Казвам се Майкъл Даун. Живея в САЩ. Това е такава страна, около която се въртят Земята и Слънцето. Аз даже наскоро писах реферат по тази тема и учителят ми постави най-високата оценка.

Днес станах рано. Веднага се претеглих. Ура! Отслабнал съм с още 200 грама. И сега тежа само 145 кг. А само преди месец бях 146! Но баща ми каза, че ако не отслабна, момичетата няма да се срещат с мен. А аз, честно казано, предпочитам момчета, да се срещаш с момичета е така старомодно.

После закусих. Закуската ми е диетична – овесени ядки с обезмаслено мляко и два пържени тостера с мармалад. За лек десерт изядох 4 двойни хамбургера.

След закуската беше весело. С баща ми се съревновавахме кой по-високо ще пр…. По-високо се получи при мен. Татко сега ми дължи 5 долара. Ако не ми ги даде до довечера, ще го съдя.

Моето училище е далече от къщи – на 500 метра. Добре, че имам автомобил. Затова днес стигнах само за час, задръстването не продължи дълго. Уроците бяха скучни. Например, по история учителят издрънка някаква глупост, че Америка я открил Колумб. Как такива ги вземат за учители!? Елементарната логика показва, че Америка сме я открили ние, американците. Тя и затова се казва Америка.

По-интересно беше по география. Какви интересни неща стават по света! Например, учителят ни разказа, че има такава страна като Африка. В нейната столица – Египет – се намират триъгълни небостъргачи, в които живеят зли руски мумии. И защо тези руснаци никога не ни дават покой?…

Вечерта отидох на парти у Лесли. Бяхме 40 души. Моят приятел Джим отмъкна от баща си 2 бири. Така се напихме, че оповръщахме басейна.


7 април

Днес е почивен ден. Искаше ми се повече да поспя, но баща ми ме застави да играя бейзбол на поляната пред къщи. Отначало ми беше скучно, но после се увлякох. Толкова е увлекателно – три часа подред си хвърляте един на друг топка на разстояние от 3 метра. Забележителен спорт и много интелектуален!

След обед баща ми ме застави да гледам телевизионното обръщение на президента Буш. Прекарахме си стилно: ядохме пуканки и слушахме президента. Той говори за това колко е важно за Америка да бомбардира всички, защото иначе всички тези примитивни народи не разбират какво щастие им носи нашата страна. Винаги ми е било непонятно защо тези глупаци се възмущават, когато ги бомбардираме. Та как щяха иначе да научат вкуса на кока-кола и хамбургера, а значи и не биха построили демокрацията. Боже, пази Америка – страната, готова да ощастливи всеки. А ако някой не иска да бъде щастлив, ние винаги можем да го заставим.

След обръщението на Буш ние, цялото семейство, дълго пяхме американския химн и плакахме от осъзнаване на своето величие и от разбирането за божествената мисия, която ни е поверена от Господ.

По време на вечеря с баща ми пак си направихме съревнование по най-високо п….. Победи нашето куче. То го направи толкова гръмко, че изплашените съседи с викове „Руснаците идат!” се скриха в мазето. Наложи се да ги увещаваме да излязат до късно през нощта. Най-сетне съобразих да им кажа, че утре в най-близкия супермаркет ще има разпродажба и ще могат да си купят електрически изтривалки с 10 цента по-евтини от обичайната цена. Веднага изскочиха…

Да, реших – непременно ще стана географ. Искам като всички да изучавам тази прекрасна наука – геометрията. Днес нашият учител ни проведе забележително занятие! Разказа ни за една далечна страна на име Русия. Аз и по-рано знаех много за тази дива държава. Например, на всички е добре известно, че руснаците са хибриди от мечка и човек, които се хранят със спирт и бреза, живеят в тайгата в дълбоки дупки, а по празници запалват Кремъл и играят около него хоро.

След разказа на учителя аз знам за Русия, навярно, повече от самите й жители. Например, в тази страна се намират американските резерви на нефт и газ. Когато те ни потрябват, ние отиваме и си вземаме. Освен това, в Русия е месторождението на черния и червения хайвер, а също и на залежи от водка и блини. Тези богатства руснаците прахосват по варварски: изяждат ги и ги изпиват, лишавайки бъдещите поколения американци. Истинска империя на злото!

След училище ходих на психоаналитик. Посещавам го два пъти седмично. Той ми дава съвети и ме учи как да живея. Днес ме научи да пускам водата в клозета. А аз се чудех защо в нашата тоалетна така вони. Трябва да разкажа вкъщи – нашите още не го знаят…

Вечерта играх тетрис. Страхотен екшън! На третото ниво ме скъсаха… После полазих по порно-сайтовете www. pentagon.com и www. whitehouse.org. Удовлетворен от прекарания ден и дясната си ръка, легнах да спя…


24 април

Днес по математика ни учиха да броим до десет. Тежка е тази наука. Сега е ясно защо у нас започват да я изучават чак в горните класове. Стигнах до числото 7. Учителят ме похвали. Аз него също.

После имахме физкултура. Докато моите приятели надничаха при душовете на момичетата, аз се захласнах по физкултурника. Така се увлякох, че не забелязах, че всички са се измили и ме зяпат.

В голямото междучасие Боб донесе пистолета на баща си и започна да стреля по момичетата. Те пищяха и се опитваха да бягат, но Боб ги догонваше и ги доубиваше с контролен изстрел в главата. После пристигна полиция, и Боб кой знае защо го отведоха. А той просто се забавляваше. Нас веднага ни пуснаха по домовете.


8 май

Днес имахме необикновен урок по история. Учителят ни разказа, че точно преди 28 години американските войски превзели Берлин и победили Германия. Оказва се, през 1958 година кървавият диктатор Садам Хюсеин, който по това време ръководел Германия, нападнал Лондон и бомбардирал неговата столица Варшава. Немците на танкове и велосипеди завоювали Париж, Брюксел, Киев и Биробиджан. След завоюването на Биробиджан търпението на Съединените Щати свършило и те влезли във войната. Отначало сме бомбардирали немците в Афганистан, после в Сирия, после в Дисниленд. Немците започнали да отстъпват. После американските войски обкръжили Германия и с точни удари разрушили целия Берлин, издигайки звездно-раирания флаг над Айфеловата кула. Садам Хюсеин го заловили в берлинско предградие, където се бил скрил в мазе на един супермаркет. Кървавия диктатор го съдили и пратили на каторга на остров Света Елена. А всички народи по света в един глас аплодирали храбрите американски войници и хвърляли по тях цветя, плодове и зеленчуци. Така и завършила Втората световна война, след която на всички кървави диктатори станало ясно: от демокрацията още никой не е избягал жив…


11 май

Днес след училище ни водиха на екскурзия в картинната галерия. Намерили с какво да ни изненадат: цапаници някакви, голи жени. В Интернет съм виждал и по-хубави. Джим залепи дъвка към някаква картинка на стената. А Лесли отчупи палец от скулптура.

Когато автобусът ни вече тръгваше, в галерията започна паника. Някаква стара баба търчеше и крещеше: „Тя струва половин милион долара!”. Ние с Джим и Лесли си смигнахме един на друг, това беше нашият принос в американската култура. Ние постъпихме като истински американци.

Вечерта с баща ми отидохме на хокей. Започна първият гейм и на мен направо в главата ми влетя една шайба. Събудих се в болницата. Докторите изненадано клатят глави: гледай ти, даже сътресение на мозъка няма…


Текстът е популярен в руския интернет от април 2005 година до сега. Адаптирани за съответната страна, негови варианти съществуват на английски, френски и… дори на български. Авторът на първоначалния текст е неизвестен.