ХРИСТИНА МОРФОВА

Никола Т. Балабанов

На 1 юний, към 7 часа привечер, загина при една автомобилна злополука край град Пирдоп народната певица Христина Морфова.

Надарена с рядко силен и сладък глас, владееща безупречно техниката на вокалната музика, поджегната винаги от творчески огън, обладаваща широката душа на необикновените творци, които не желаят да се раздават, откърмила в здравото си балканско тяло, корав български дух, който чрез чара на песента посвети на народа си и работи за него и за културното му име в чужбина - ето образа на артистката Христина Морфова.

А всичкото това, казано с няколко само думи, е толкова значително, че е премного и предостатъчно, за да бъде поставена върху високия пиедестал на народна певица.

Днес обаче народната певица е само спомен - защото тъй е отредила с тежка присъда съдбата. И защото от всички магьосници на изкуството само певците, музикантите и актьорите не оставят трайна следа на своето творчество. Едничко кратколетния спомен и недълговечната легенда са следата на тяхното изкуство.

Наистина, да твориш с това съзнание и да градиш благо за родината си е подвиг.

Тъкмо с тази тъжна мисъл в душата си, Шилер е казал трагичните думи, които еднакво важат и за актьора, и за певеца, и за музиканта, въпреки техниката, която даде на човечеството грамофона и киното: - „Dem Mimen pflickt die Nachwelt keine krunze” - „Потомството не плете венци на актьора”. Христина Морфова плете венци на своя народ.

Но от венците на нейния глас и изпълнение изглежда, че няма следа - няма фонограми за грамофон.

Нека ние, нейните съвременници, които знаем чара на изкуството й и голямото й българско сърце, нека сложим венци върху името й в историята на българското музикално изкуство.

Нека това бъде нашето трайно преклонение пред паметника и пред делото й.

*
Христина Морфова Лукаш е родена на 24 април 1889 г. в Ст. Загора, град, който даде мнозина музикални дейци. Музикално школуване е добила в Прага и Париж. Артистичната си дейност започва в Чехословашко - в гр. Бърно.

Първата й роля е Марженка - „Продадена невяста”. В България Морфова ведно с вярната си и неразделна другарка Прокопова постави Сметановата „Продадена невяста”. След тази постановка тя даде отлично артистично творчество в Народната опера и в редица концерти. И пак отиде в чужбина, подгонена негли от некадърната наша действителност.

След няколко години работа в чужбина, Морфова се връща отново в България и до деня на смъртта си гради нашата музикална култура като професорка в Музикалната академия, частна професорка и като артистка в Народната опера.

Христина Морфова бе и една от редките и достойни, при това призвани ратници за културното име на България в чужбина. Гастролирала е и концентрирала в много градове в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Италия и Англия.

Нейното рядко, пълнозвучно и чисто колоратурно сопрано е привличало, както у нас, така и в чужбина, много любители на вокалната музика. И чрез голямото си изкуство, и чрез привлекателната си природа, и чрез българското си чувство и българската народна песен, покойната Христина Морфова широко галеше душата на своите слушатели, които изпадаха в неудържим порив на възторг.

Който е имал случай да слуша нейните концерти в чужбина и особено в Чешко, не може да не ласкае до сълзи националната си гордост от силата на Христина Морфова - да грабне като в шепа душата на залата и да я кара да благоговее пред магията на българското изкуство и пред чара на българската народна песен.

Лично аз никога не ще забравя един концерт през 1926 г. в Прага, когато чешката публика беше като зашеметена, не искаше да напусне залата и неудържимо ревеше bis, bis.

А покойната Морфова, макар и съвсем уморена, не можеше да устои на напора и с широката си артистична душа заливаше непрекъснато залата с прекрасната българска народна песен.

——————————

сп. „Завети”, г. 3, кн. 4-5, 1936 г.