ДОНБАС ОТНОВО В ОГЪН: НОВА ВОЙНА ИЛИ ПРОВОКАЦИЯ?

Руслан Ляпин

превод: Литературен свят

Вчера (29.01) отново Донецк попадна във всички световни новини. В неделя там отново бяха обстреляни болници, жилища, под огъня на украинците попаднаха донецката станция за техническо обслужване, в град Макеевка - снимачна група на руския телевизионен канал НТВ, а днес там загина местна жителка.

«В Червоногвардейския район на Макеевка е фиксирано попадение около болница № 5. Една  мирна жителка е загинала, още трима са ранени. В зоната на  обстрела е разположено училище  №32, където понастоящем се намират няколко десетки деца и персонала. Ръководството на училището е решило да евакуира децата в мазето», - отбелязаха в ДНР.

Освен това украинците целенасочено обстрелват електрическите мрежи, заради което в 25 градусовите студове са останали без светлина южните райони на Донецката република. А самият Донецк са се опитвали да го оставят без вода.

«Украинските военни при обстрела на Донецката филтрираща станция използваха артилерийски оръдия калибър 122 мм. За това днес беше съобщено от оперативното командване на ДНР. Украинската страна е обстрелвала  Донецката филтрираща станция с артилерийски оръдия калибър 122 мм. » - съобщава Донецката новинарска агенция (ДАН).

И двете страни понасят и военни загуби. От страна на опълчението е загинал воюващият от първия ден на въстанието срещу властта на Майдана, един от командирите на подразделение «Изток» с прозвище «Грек», който е осъществявал пробив към своите в авдеевската промишлена зона. ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) за един ден са изгубили минимум 20 убити, повече от 30 са ранени.

За разлика от предишни провокации, ВСУ са атакували вчера в дневно време и са използвали РСЗО Град и Ураган, артилерия 120 и 150 калибри, танкове, миномети, всички видове въоръжения, забранени от Минските съглашения.

За случващото се в Донецк, какво е настроението на защитниците му и населението, разказа писателят, публицистът и опълченецът с прозвище «Шекспир», Павел Раста:

- Павел, ако може, разкажете в общи линии, каква е обстановката на фронтовете на ДНР и какво е настроението на бойците?

- Обстановката е крайно тежка. Противникът оказва огромен натиск на нашите позиции. Обстрелите на Донецк, каквито не е имало в такъв мащаб доста дълго, говорят много.

За нощта ситуацията не се променила кардинално, боевете и обстрелите по цялата дължина на фронта не стихват. Разузнаването фиксира сериозни премествания на силите на окупатора в близкия тил. Засега неясна остава ситуацията с нашите позиции в Авдеевската промишлена зона, които бяха атакувани завчера през нощта. Ожесточени и тежки боеве се водят в района на Ясиноватовското ККП. Тази нощ противникът използва там реактивни установки със залпов огън, включително и с висока мощност. В района на Пески и Спартак опитите за настъпление на противника също не се увенчаха с успех. По данни на опълченците, нашата артилерия е действала много ефективно - противникът е понесъл съществени загуби в жива сила.

Като цяло нашите позиции се държат, настроението на бойците е бодри, най-вече защото по редица сведения на артилерията на ВСН е разрешено да отговаря на окупаторите в пълна мяра.

- С какво според Вас е свързано днешното изостряне на ситуацията в Донбас и може ли то да прерасне в пълномащабна война?

-  Същността на действията на врага засега не е ясна - дали е голяма провокация или разузнаване с бой преди настъпление, засега е трудно да се каже. Настъплението беше самоубийствено за ВСУ, но бандеровците винаги са били непредсказуеми в своята злоба и глупост. Свързано е с изострянето на вътрешните проблеми на бандеровския режим.

- Как мислите, какво трябва да се направи днес за прекратяването на войната в Донбас?

- За мира в Донбас може да има само едно условие - военна победа. Всичко останало е или глупост, или предателство. Мир чрез връщане на Донбас в състава на бившата  «украинска държава» ще означава катастрофа и трагедия. Псевдопримирието води само към това, че дава почивка на врага. Не повече.

- Какво мислят по този повод самите дончани?

- Дончани имат един въпрос - докога ще продължава този мински цирк, когато нас ни убиват, а ние го спазваме.

——————————

в. „Завтра”, 30.01.2017 г.