„ЗНАЦИ” - БР. 4/ 2016

Читателите у нас и в 19 европейски държави, където живеят народи от Славянското езиково семейство, вече могат да разгърнат новия брой на сп. „Знаци”, издавано от Славянска литературна и артистична академия.

Българският дух и неговите измерения - от патриотизма през социалните неправди до националната идентичност в мултикултурното европейско пространство - впечатляват читателя от първите страници с рубриката „Антология България”: стихотворения, посветени на нашите проблеми и на усета ни за българското, емблематични творби: „Баладично писмо” от Балчо Балчев, „Емигрантска Коледа” от Гълъбина Митева, „България” от Йордан Пеев, „Де е България” от Ивайло Диманов, „Най-светлият плен” от Ивайло Терзийски, „Родино!” от Спаска Гацева, „Корени” от Нели Господинова, „Географска карта” от Георги Николов, „Безвремие” от Ники Комедвенска.

На корицата ни посреща картина на чешкия художник Алфонс Муха, създател на монументалния цикъл „Славянска епопея”. В цветното приложение на списанието ще видим част от неговите грандиозни платна и ще научим подробности за идеята и нейната реализация. Картините са 20 на брой и са посветени на историята на отделните славянски народи. За да създаде тези платна, Муха пътува до отделните държави, събира материали за архитектурата и етнографията им. През 1924 г. Алфонс Муха обикаля Балканите, стига чак до Света гора, на която посвещава една от картините си. В резултат на дълги проучвания се ражда и картината „Цар Симеон Български - Зорница на славянската писменост”, която грее от страниците на сп. „Знаци”. До нея са „Коронацията на цар Стефан Душан”, „Славяните в прародината”, „Апотеоз на историята на славянството” и др. Алфонс Муха е представен от д-р Красимира Мархолева.

Разделът за белетристика събира разкази от Тодор Николов, Лили Спасова и Иглика Дионисиева, мемоарно-есеистични откъси от новата книга на Надя Попова „Дух над водите”, откъс от „Еписто. Роман в писма” от Йото Пацов.

Както винаги, списанието представя млади надежди в литературата. В случая ще се запознаем с великолепните стихотворения на Даниел Тунев, 25-годишен поет и правист, което е рядко срещана комбинация. По-важното обаче е присъствието на един бунтарски глас в неговото творческо амплоа, една социлно-морална категоричност, съчетана с емоционална образност:

Кога ще мога някому да кресна,
на някого да шепна за обичане!?
А капките в дъжда да са оркестър
със своя виртуозна лаконичност…

Литературната критика е представена с анотации и рецензии за книгата с избрани стихотворения на Роман Кисьов „Мистична роза” (проф. Александър Шурбанов, Аксиния Михайлова и Юлиан Жилиев); Елка Няголова рецензира новата стихосбирка на Ели Видева „Проекции върху сферичната природа”, а Виолета Христова откроява най-важното в поетичните импровизации на Жени Костадинова („Черна котка, мак червен”). Публикувана е и втора част от литературоведското изследване на Анжела Димчева върху поезията на Калин Донков.

В традиционната рубрика „Преводаческа тетрадка” ще прочетем стихотворения от свещенослужителя Дмитрий Трибушний (Донецк) и философско-лиричните проникновения на поета и издателя Микола Мартинюк (Украйна), носител на Гоголевата награда и на „Златен Пегас” на СБП за популяризация на българската литература. И двата превода са дело на Елка Няголова.

Разбира се, полифоничността на изкуствата винаги присъства в сп. „Знаци”: представена е Арт-Къща с музей „Куклите”; в света на киното ни повежда Кирил Аспарухов - чрез интервюта с Никола Корабов и Татяна Лолова; завладява ни цветният сън в платната на Генадий Николаевич Олемпиюк (Донецк) чрез биографо-художествен очерк от Дмитрий Трибушний (превод: Ели Видева).

Православието е важен акцент в дейността на Славянска академия. То е част от духовната извисеност, религиозна идентичност и самочувствие на славянството. Затова прочетете репортажа на Елка Няголова за фестивала в чест на Петър Негош (Черна гора), по време на който Църковният глава на Черна гора - проф. д-р Амфилохий Радович - стана Почетен член на Славянска академия.

История, литература, изкуство в различни направления и жанрове - това е калейдоскопичното излъчване на сп. „Знаци”!

Но все пак поетическото като висша еманация на креативното начало винаги доминира и обединява тенденции, антиподи и контрастни естетики.

Затова нека прочетем великолепните, станали хитове в социалните медии стихотворения на Ивайло Диманов от най-новата му стихосбирка „Бермудски двуъгълник”, цикъл стихове от провокативната, непокорна амазонка на римите Елена Денева, както и песенна класика от юбиляря Михаил Белчев. Ще завърша този преглед с един стих от актрисата и журналистка Иглика Пеева, чието артистично присъствие е истинско просветление сред сухите нотки на повечето постмодерни поети днес: „Нацелувай морето от мене! / Напиши по вълните „обичам те”. / Помоли го да прати мехлем, / че пустини в душата ми тичат…”

Анжела Димчева