ЛЕОНИД ИВАШОВ – „БИТКАТА ЗА РУСИЯ. ХРОНИКА НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ СРАЖЕНИЯ”

Руши се еднополярният «Pax Americana», основан на хегемонията на САЩ, които така и не можаха да осигурят стабилност и сигурност на Земята. Планетата е на прага на радикално преразглеждане на принципите на глобалното устройство на света. В борбата за бъдещето влязоха в противоборство не на живот, а на смърт големите държави на Запада и Изтока, финансовият олигархат и военните блокове. В войните от новия тип фронтовете са не по отвесните брегове на реките и не по укрепените райони, а по културно-цивилизационните разломи.
В тези условия характерът и мащабите на заплахата за Русия са по-големи, отколкото когато и да е от времето на завършването на Втората световна война. Противостоянието в Арктика, заплахите от Изток, хаосът на Юг, напорът на радикалния ислям в Средна Азия и в Кавказ. Украинската криза е само малка част от тази геополитическа борба. Битка се води не за Украйна, а за Русия, за Руския свят. В тази борба САЩ ще направят всичко, за да не позволят на Русия да се възроди.
Но Америка «свършва», точно както и цялата западна цивилизация. Тя е достигнала своя пик и върви надолу. Наред с икономическата криза и кризата на държавността, на Запад цари пълна деградация в духовно-нравствената сфера.
На този фон Русия има шанс да стане световен лидер в системата на духовно-нравствените ценности, в полето на справедливостта и международно-правните отношения. Нашата страна има огромен геополитически потенциал - ние имаме огромни пространства, богати ресурси, възможността да съединим Запада с Изтока. Народите на света с надежда гледат към нас. Именно затова бъдещето е на Русия!


Леонид Ивашов. Битва за Россию. Хроники геополитических сражений
Издатели: Изборский клуб, Книжный мир, 2015