ВАЛЕРИЙ ШАМБАРОВ – „РУСИЯ И ЗАПАДЪТ”

В книгата на Валерий Шамбаров се разглеждат типичните за западната историография лъжи и изопачаване на факти, уж потвърждаващи руското невежество, пиянство, изостаналост, агресивност и жестокост. Авторът показва пълната несъстоятелност на такъв поглед върху руската история и дава истинската картина на развитието на уникалната руска цивилизация от древността до преобразованията по времето на Петър.

Истина ли е, че руската държавност е била внесена от Запад? Къде в действителност е било истинското Възраждане на културата, в Европа или в Русия? Кой първи е създал редовна армия? С какво е превъзхождала руската съборност европейския парламентаризъм? Кога е започнала промишлената революция в Русия? Авторът дава на тези въпроси отговори, които убедително свидетелстват: Русия в нищо не е изоставала от Запада в социално-политическия и културно-икономическия живот, а до голяма степен е и превъзхождала страните в Европа.

Тази увлекателна книга съдържа множество интересни и малко известни исторически факти и ще бъде полезна както на учениците от горните класове и студентите, така и на всички любители на историята на Русия.


Валерий Шамбаров. „Россия и Запад. От мифов к истине”, Книжный мир, 2016