ПОЧИНА НИКОЛА ГИГОВ

На 3 декември 2016 г. почина писателят Никола Гигов. Поклонението се състоя на 5 декември в Смолян от 9.00 часа в катедралния храм “Св. Висарион Смоленски”, а погребението от 12.00 часа в гробищния парк в кв. Беклийца.

Никола Андонов Гигов е роден на 10.11.1936 г. в с. Вълчи дол, Западните покрайнини. Автор е на 73 книги поезия и проза, 12 от които са за Орфей. Носител е на много чуждестранни награди, предимно за задълбочените му изследвания за тракийския певец. Удостоен е със званието “Великите мъже на 21 век” от Американския биографичен институт в Южна Каролина. Присъдено му е званието на името на “Леонардо да Винчи”, Англия, а също така е удостоен със “Златен медал за България” за патриотично творчество, отново от САЩ.
Носител е на орден “Кирил и Методий”, първа степен. Включен е в енциклопедията “Бележити българи на съвременна България” - 2013 г. Работил е като телевизионен водещ в предаването “Непресъхващи извори” по БНТ. По негови стихове са написани повече от 150 песни от 45 композитори. Творчеството му е преведено на повече от 20 езика. Седем от книгите му за Орфей са преведени на руски език от проф. Валерий Барсуков. Най-новите преводи - 100 стихотворения, са на японски език в стихосбирката “Юруси но хи” /Ден за прошка/ от изтъкнатата японска преводачка Мисако Маки, превела и “Диви разкази” на Николай Хайтов. Член е на Съюза на българските писатели и почетен гражданин на Смолян. Заедно със семейството си е посетил над 60 държави. Във връзка с 80-годишния му юбилей двамата със съпругата му Елена Хайтова бяха наградени от Общобългарския комитет “Васил Левски” в Пловдив за проведените срещи под надслов “От къде извира българската сила”.