РЕЗУЛТАТИ ОТ III НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СТАНКА ПЕНЧЕВА” 2016

На 31 октомври 2016 г. жури в състав: Валери Станков - председател, и членове Димитър Бечев, Станислав Марашки, Димитър Стоянов и Надя Жечева, след като обстойно разгледа и обсъди качествата и достойнствата на литературните творби за участие в конкурса на името на Станка Пенчева „Дървото на живота” - Стралджа 2016 г. единодушно реши да награди:

В раздел „Поезия”

Награда на кмета на Община Стралджа Атанас Киров се връчва за стихотворението „Дървото на живота” на Валентина Шейтанова;
първа награда за поезия се получава от Ники Комедвенска за стихотворенията „Дърво за огън”, „Пътуване до мама” и „Ден за обичане”;
втора награда за поезия получава Валентина Йотова за стихотворенията „Ръкопис, изгубен в есента”, „Пролетно стихотворение” и „Из моите памукови поля”;
трета награда за поезия получава Мария Панайотова за стихотворенията „Ножче”, „Сладко от костилки” и „Снимка на калта без ретуш”.

В раздел „Проза”

Първа награда се присъжда на Владимир Шумелов за разказа „Деветият кръг” и есето „Краят”;
втора награда получава Ивелина Никова за разказа „Алтъна”;
трета награда получава Денка Илиева за разказа „Ромео и Жулиета от махалата Манастирци”.

Награждаването се състоя на 1-ви ноември в Стралджа, а общината съвмести два празника - Денят на народните будители и отчитане резултатите от Третия Национален литературен конкурс на името на Станка Пенчева „Дървото на живота”. В залата се събраха местни педагози, културни дейци, общественици и участници в третото издание на литературния конкурс.

Кметът Атанас Киров, под чийто патронаж премина събитието, приветства присъстващите и отдаде заслуженото на българските възрожденци, благодари за всеотдайността на съвременните будители, отправи призив към младите да се учат от примера им, за да се съхрани българщината, за да я има България.

Стихове на лауреати от предишните две издания на конкурса бяха прочетени от Силвия Йорданова и Ивайло Русев. Кметът на общината връчи награди (плакет с герба на общината, златна значка и грамота) на изявени стралджански общественици - Димитър Стоянов - педагог, учител по български език и литература, ръководител на театрален състав, общественик, и Георги Стоянов - историк, краевед с дългогодишна проучвателска, изследователска и събирателска дейност.

Тържеството продължи с обявяване резултатите от Третия литературен конкурс на името на Станка Пенчева „Дървото на живота”. Преди да прочете протокола председателят на журито - известният български поет и писател от Варна Валери Станков, благодари на организаторите от община Стралджа, които с конкурса отдават заслужена почит към обичаната българска поетеса Станка Пенчева (1929-2014).

Според него работата на журито била трудна и отговорна при близо 500 участващи творби, но в крайна сметка всички са гласували и определили единодушно новите носители на наградата (грамота и парична премия).