СВЕТЪТ КАТО ПРЕГРЪДКА

Или пътят от приказните чудеса до висотите на духовното, родното, красивото

Излезе от печат новата детска книга “До чудесата” на психоложката в кърджалийския Дом майка и дете Виолета Михова. Тя ще бъде представена ” на 17 октомври 2016 г. от 17.30 ч. в Литературния салон “Петя Караколева” към НЧ “Обединение 1913″. Включена е в програмата за Дните на Кърджали.
Подобно на първата й книжка “Кристалната фея”, и новата предлага своите криле, водещи по пътя на вълшебното детство, на безгрижните игри и усмивки. Още при първото разгръщане на малката, но сгъстена като емоция и директно преживяване книжка, веднага си личи, че авторката-педагог се е потапяла в приказката като живот, в безусловната любов на сърдечната чистота, в сърдечното познание, водещо до небето, до чудесата, до разпалването искрите на обичта и мъдростта в детските души. До дъгата, носеща цветовете на родното, които сияят особено ярко в красивата усмивка на небето. До висотите на духовното съзряване чрез жадната мисъл и будния смисъл в словото. До жаждата за знание и за добро.
“До чудесата” води децата с многото си пътечки към омайното вълшебство на мечти и игри, към отключването “среброликата и среброструйна тайна на детството”. Затова децата я припознават като свой свят, като тяхната житейска картина, рисувана с любящи и приласкаващи думи. В тази пълна с нежност и обич рисунка лети ту бялата ризка на вятъра, ту более неговото ожулено краче, но лекуващо звездопадната светлина. Ту светят светлите дири на приказната зима, ту тревици блестят край мълвящо ручейче. Или топлото слънце облича със златна премяна гората, а белоснежно облаче слиза от небесната вис до прозореца на болно момиче, за да изпие неизплаканите му сълзи. И от слънчевите лъчи изплита люлката на дълговечната обич за облаче и дете, която люлее света в светлина и топлота, стопява болката, заблестява в очите на майката, на любимата учителка, на приятелите. И светът става красив като прегръдка, приемаща всичко с вяра в доброто, с любов, надежда и веселие, лекуваща всяка болка, всяка въздишка, всеки страх.
Наскоро Виолета Михова бе отличена в организирания за осма поредна година от издателска къща “Анубис” и издателство “Булвест 2000″ Национален конкурс за учители-творци.
Творбите на Виолета Михова за деца обединяват красотата на небето и на земята, подтикват ни да държим сърдечния си храм на истинската любов и на чудесата винаги отключен за вълшебството и мечтата. Защото така никое зло на света няма да ни достигне. Защото само кристалната чистота и безусловната любов може да погълне и трансформира злото в добро.Така както светлината поглъща тъмнината.

Лияна Фероли