ЕХО ОТ ЗЛАТНОТО ВРЕМЕ!

ДОКТОРЪТ И ПОЕТЪТ

Пред Деня на музиката и поезията в Студио 5 на НДК изригна коктейл от поезията на Георги Константинов и акустичен концерт на Христо Деянов по стихове на поета.

Припомняме, че през последните 40 години над 200 песни по стихове на нашия известен поет са намерили път към слушателите чрез творчеството на десетина български композитори. А Георги Денков и Христо Деянов (Докторите) бяха обичан дует през 80-те години, чиито песни не слизаха от плейлистите на БНР и БНТ. Д-р Деянов продължава да пише песни, да изнася рецитали, да издава книги. С лекота той сменяше китарата с електронното пиано, пееше и партнираше на Георги Константинов. А темата беше Любовта

Поводът за рецитала беше второто издание на най-новата стихосбирка на Георги Константинов „Вечно подранил”, а Доктора зарадва публиката с уникално издание - „Да реализираш мечтите си” (Втора част): „Убеден съм, че изкуството ще спаси света. Преди седмица бях в най-значимия символ на любовта - Тадж Махал (гр. Агра, Индия) - храм, олицетворение на непрежалимата любов. И Георги е бил там и вероятно е бил вдъхновен от тази неземна красота. С него се познаваме от 80-те години, когато аз се възхищавах на поезията му, а през 1989 г. се срещнахме в редакцията на „Пламък”. И оттук нататък започна нашето сътрудничество - реализирахме повече от десет песни. Всички те са любовни стихотворения, превърнали се в хитове.”

В типичния си хумористично-ироничен стил Георги Константинов развесели публиката с пикантни истории, а за своя партньор в творчеството намери най-подходящото сравнение: „Именно любовната поезия ни събра с Доктора. Любовта няма възраст. Преди 20 години открих орфическото начало у Христо Деянов. Както древния Орфей омагьосва, лекува хора и природа с песента си, пътешества с аргонавтите, така и д-р Деянов припокрива това амплоа: музикант, певец, професор по медицина, лечител, ТВ водещ на предаването „Здравословно”, пътешественик, автор на блестящата книга, в която ще видим неговите впечатления от 50 уникални места по света: от Йерусалим и Куала Лумпур до Хавана и Сън Сити.”

Двамата творци се опитаха да обяснят с прости думи как една поезия се превръща в музика. Но това не беше никак трудно, защото публиката възприема тези стихове веднага - те са толкова близки, човечни, актуално-драматични, дори визуално въздействащи: „Труден за рисуване”, „Нежният плен”, „Вземи се в ръце”, „Просто сега”, „Пясъчна лилия”, „Курбан”, „Медицинската сестра”, „Начало”, „Неделен човек”, „Освен това”. Ако някой се съмнява, че Георги Константинов е загърбил поетическото си битие, ето най-новото му стихотворение, написано преди няколко дни:

Георги Константинов

НЕДЕЛЕН ЧОВЕК

Утро с дъх на кафе. Там пиано звучи.
Тук неделна пералня усърдно бучи.
Аз над вчерашен вестник съм свел рамене…
„Мой дом - моя крепост” - в неделя поне.

Днес не бързам за никъде. Не закусвам на крак.
И не тичам да хвана автобус или влак.
Имам време за книга, за TV сериал.
Или даже за хубав семеен скандал…

Ще отвърна на всички писма в интернет.
Може би ще напиша друг някой куплет…
Или сам ще побродя из парка зелен…
Имам време за всичко в неделния ден!

Ще си върна усмивката, хумора лек.
И ще стана приятен
неделен човек…

Докогато будилникът пак позвъни
и сърдит понеделник ми викне: „Стани!”.
И отново ще хукна по някакви стълби,
ще се блъскам за хляба със лакти и зъби,

ще ругая в ума си разни водачи,
мафиоти и други държавни гризачи…
А пък аз ще се трудя, каквото умея,
със едничката цел - да оцелея…

Та след седмица само, ако имам късмет,
пак ще стана приятен
неделен човек.

След края на концерта двамата автори раздадоха десетки автографи на почитателите си.

Репортаж: Анжела Димчева

На снимката: Христо Деянов и Георги Константинов