НОВИЯТ БРОЙ НА ПЛЕВЕНСКИЯ АЛМАНАХ „МИЗИЯ” ОЧАКВА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Излезе от печат новият брой, за 2016 година, на алманаха за литература, изкуство и публицистика “Мизия” - Плевен. Както винаги изданието е изключително луксозно и представително. За 28 път литературната територия на плевенското Дружество на писателите ще предостави на почитателите на словото четиво от плевенските автори, членове на Сдружението.
Изданието излиза по проект на Община Плевен и с финансовата подкрепа на Ротари клуб - Плевен, както и със спомоществователството на частни дарители.
Редакционната колегия, подготвила алманаха е в състав: Лалка Павлова - председател на Дружеството на писателите в Плевен и членовете на сдружението Татяна Любенова и Христина Комаревска.
Списанието е реализирано и отпечатано в издателство “Фабер” - Велико Търново.
В традиционните рубрики на изданието читателите ще се срещнат с поетите и прозаиците на Плевен, ще могат да прочетат - поезия, проза, хумор и литература за деца, литературна критика и материали за юбилейни годишнини, свързани с културните институти на града. Художник на броя е Павлин Ковачев, член на Съюза на българските художници и на Представителството му в Плевен.
В рубриката “Юбилеи” са публикувани разкази на Георги Стойков и Пелин Пелинов, както и стихове на Елена Вълкова, Христина Комаревска, Здравка Шейретова, Мариана Кузманова и Люлин Занов.
В рубриката “Проза” читателите ще се срещнат с разказите на Владимир Карамишев, Иван Стефанов, Цветан Лалов, Танчо Илиев, Цветко Маринов; импресиите на Албена Декова и откъсът от романа на Росица Василева - “Фабрицио Белли”.
В рубриката “Поезия” са представени почетните членове на Дружеството на писателите в Плевен, които са и едни от неговите основатели - големите български поети Георги Константинов, Найден Вълчев, Христо Ганов; както и плевенските автори Лалка Павлова, Вера Стефанова, Веселин Чернялски, Спаска Гацева, Ена Цветанова, Димитър Цанов, Албена Декова, Емилия Трифонова, Валери Петров, Надя Луканова, Илко Иларионов, Ирена Цветкова, Велина Ценкова, Гюлшен Алиева, Осман Мустафов, Зоя Минева, Весела Димова, Татяна Любенова, Яна Върбева, Боян Горанов, Петко Спасов, Ваня Петкова, Генади Николов, Венета Николова, Мартин Сербезов. За първи път в “Мизия” със свои стихове участват младите поети Мерейем Демирли, Милан Антонов и Ален.
В списанието са отбелязани юбилеи на бележити личности, свързани с Плевен: 75-та годишнина на Гена Димитрова - с публикацията на интервю на Татяна Любенова с голямата оперна прима; и 80-та годишнина от рождението на големия български и плевенски художник Николай Дабов - със слово от акад. Светлин Русев.
В рубриката “Литературна критика” можете да прочетете рецензията на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, за книгата на Лалка Павлова “Жена Слово Космос”, както и откъс от литературно-критическия анализ на Лалка Павлова - “Българският космос в трилогията “Балкани” на Яна Язова”. И още: “Вечно подранил” - на Татяна Любенова за поетичната книга на Георги Константинов със същото заглавие; “Богато и интересно четиво” - на Тодор Коруев за документалната книга на Георги Стойков, посветена на Христо Чернопеев - “Мисия: Свобода”; както и слово на Спаска Гацева за книгата на Христина Комаревска “Гонг и тишина”.
В алманах “Мизия”, по традиция, се публикува и преводна литература. Петко Недялков представя в превод Джордж Хърбърт, Георгиос Сеферис и Янис Пулопулос. Витка Витанова ни предлага откъс от преводната книга на Ирина Сазонова, която предстои да бъде представена на следващата Международна писателска среща в Плевен през 2017 г. Люлин Занов е превел стихове на Галина Дриц; Татяна Любенова - представя Екатерина Полянска, а Росица Василева - Дамасо Алонсо и Рафаел Алберти.
В плевенското писателско сдружение поетите, пишещи за деца са доста. И сега в рубриката “Произведения за деца” са публикувани стихове на Виолетка Петкова, Витка Витанова, Гергина Давидова, Вана Николова и Руска Коркудова.
Хуморът и сатирата са представени от фейлетонистите Цветан Розов и Адалберт Николов; епиграмите на Петко Спасов и сатиричните стихове на Марин Петракиев.
В края на броя е публикуван, пак по традиция, обзор на литературната продукция за 2015-2016 година. През 2015 година плевенските поети и писатели са издали 18 книги в различни жанрове, а през първата половина на 2016-та година (до предаване на алманаха за печат)- те са 12. През новия творчески сезон предстоят премиери на новите книги.

Татяна Любенова, член на Дружеството на писателите в Плевен