СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ОТ КОПРИВЩИЦА ЗА КОПРИВЩИЦА”

Творбите в тази книга са вдъхновени от живота, жителите и атмосферата на Копривщица, която винаги е била и ще бъде символ на българщината, на възрожденски устрем, жажда за просвета, порив и бунт за свобода.

Славимир Генчев е свързан неразривно с Копривщица и това личи от текстовете му - написани с любов, талант и компетентност. Лауреат е на Националната награда за поезия на името на Димчо Дебелянов за 2012 г. Бил е уредник на къща-музей „Димчо Дебелянов” (1977-1980 г.), но и до днес продължава да се занимава с изследователска и популяризаторска дейност, свързана с живота и творчеството на големия поет.

Автор е на четири стихосбирки и на две хумористични книги. Негови произведения са включени в множество български и чуждестранни антологии и сборници, превеждани са на английски, френски, руски, румънски, турски, македонски и други езици.

По разказа “Възпроизвеждане” със средства на Националния филмов център и техника на БНТ бе заснет едноименен пълнометражен документален филм, който националната телевизия излъчи на 2 май 2004 г.

Дано книгата бъде интересна и полезна за всички, които обитават, посещават и не престават да обичат Копривщица!

Христо Ковачев,
редактор и издател


Славимир Генчев, „От Копривщица - За Копривщица”, ИК „Златен змей”, оформление Александър Цокев, София, 2016