СЛИВЕН ЧЕСТВА 100 ГОДИНИ ОТ БИТКАТА ПРИ КАЙМАК-ЧАЛАН

Тържественото отбелязване на годишнината от знаменателното събитие се осъществява в града под Сините скали с редица дейности, организирани от Регионалното управление на образованието, Регионалния исторически музей, учебните заведения, обществени и родолюбиви сдружения.
Неотдавна началото им бе поставено с обсъждане книгата на Красимир Узунов (президент на Агенция и радио “Фокус”) “Каймак-Чалан”, представена задълбочено от проф. д-р Пламен Павлов - ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Велико Търново.
Инициативите за честването бяха обсъдени на работно съвещание в РУО с участието на д-р Бисерка Василева - началник на институцията, както и на ръководителя и експерти в Дирекция “Образование, култура и връзки с обществеността” (директор Милена Чолакова) към община Сливен.
Кулминацията на културната инициатива се предвижда да е на 27 септември т. г. Тя е организирана от община Сливен, Военно формирование 22-220, РУО и Регионалния исторически музей (директор Николай Сираков) във “воеводския град”.
Чрез общоградско поклонение пред паметника на 7-ми конен полк “Орлето”, сливенци ще сведат чела пред загиналите войни в историческите боеве при Каймак-Чалан.
В съслужие със свещеници, Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи панихида за заупокой на участниците в битките.
Един от акцентите в програмата е факелното шествие, организирано от училищата на региона, чийто маршрут експерти от РУО уточняват с директорите.
Организаторите осъществят активна подготовка на културните дейности, предвидени за честване на паметните събития.

Иванка Денева