СВЕТЪТ – АВГУСТ 2016

Веселин Стоянов

ТУРЦИЯ е във фокуса на световния интерес. Ислямските амбиции на турския президент Ердоган, желанието му да застане начело на мюсюлманския свят, опитът за преврат и свалянето му от власт са неща, които вълнуват журналисти, политици, държавници, а и преди всичко съседите на Турция.

По източник на нашето издание, подготовката за преврата е била известна на американските, руските, израелските и на турските тайни служби. Вашингтон е имал сериозни проблеми с Ердоган и е съдействал за успеха на метежа чрез мрежата на изгнаника - имам от Турция Гюлен,с надеждата, че на мястото на непредсказуемия Ердоган могат да имат по-сговорчив партньор.

Турското разузнаване е било информирано, но е знаело кой стои зад заговорниците, затова не е предприело никакви действия. Израелските служби са останали само наблюдатели и единствено Москва е информирала в точното време Ердоган, като с това е спасила живота и властта му.

По тази причина, при посещението си в Русия в началото на месеца, турският президент нарече 5 пъти руския президент Владимир Путин моят приятел, което купените журналисти  окачествиха като необяснимо, защото бе нежелано.

Благодарение на този ход Москва получи и поисканите извинения за сваления руски самолет. Западни журналисти и политици изразиха в първия момент съмнения, после недоверие, че е употребена думата извинение, но от поднесения писмен текст, думата извинение е написана на руски език - извините. Западните, а и нашите купени медии не посмяха да кажат истината.

Текстът на това писмо, с което се изразяват съжаления и се поднасят извинения, е съгласуван  от руско-турска работна група и след няколко уточнения се стигнало до решението думата за извинение да бъде написана на руски език, за избягване на спекулации и тълкувания.

Това бе голям дипломатически и политически успех на Москва, и той ще има решаващо значение за бъдещето на Близкия изток. Заговорниците от Вашингтон станаха и този път за смях. Ердоган заяви, че бъдещите отношения на Турция със САЩ зависят от това дали американците ще предадат Гюлен на турските власти. Вашингтон знае, че ако го предадат, той неминуемо ще проговори, а това е най-неприятното, което могат да си представят…

Турция е силно уязвима по проблема с кюрдите. Със своите тя води близо 30 годишна война на собствена територия. Сега бойните действия се пренасят на сирийска територия, където сирийските кюрди се оказаха с най-боеспособното военно формирование и се ползват  официално с подкрепата на Вашингтон.

Страховете на Анкара са, че може да се стигне до обединение на военните сили на сирийските и турски кюрди, което може да доведе на по-късен етап до образуване на самостоятелна кюрдска държава на базата на завоюваните части от сирийска и части от турска територия.

Турция би могла да постави кръст на подобен план, който по начало е много трудно осъществим, като даде известна автономия на своите кюрди в границите на Турция, но Ердоган е прекалено славолюбив, за да направи подобна отстъпка. Тя би била тежък удар на неосманските му планове.

Доверието между Турция и САЩ е на изчезване и това е видимо:

- Вашингтон подкрепя сирийските кюрди, Турция ги бомбардира с танкове и самолети.

- Вашингтон изтегля атомните си оръжия от турската военно-въздушна база „Инджирлик” и ги складира в Румъния.

- Анкара заяви, че при необходимост, ще предостави „Инджирлик” на руски военни самолети.

- Вашингтон отказва, засега, да екстрадира Гюлен в Турция, а Турция заявява, че бъдещите отношения между двете страни зависят от изпълнението на това искане.

- Анкара не разреши на германски депутати да посетят германски войници в базата „Инджирлик” и Федералната република вероятно ще ги изтегли заедно със самолетите, които те обслужват, в края на годината.

Все по-ясно става, че разпадът в ЕС ще бъде последван в близко време и от разпад в НАТО. Колкото по-многобройно е едно семейство, толкова повече проблеми възникват в него. В неистовото си желание да прилапа източноевропейските държави и да обкръжи Русия, Западът си създаде нерешими проблеми. Има една българска поговорка, че лакомо дупе кръв с-ре.

Такъв е случаят със САЩ и техните марионетки ЕС и НАТО.

РУСИЯ

Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че не може да се търси решаване на конфликта в Сирия без Русия /”Фокус”. Той отбеляза, че руските и американските спецслужби обсъждат този въпрос. „Продължаваме да оказваме активен натиск на Русия, защото руснаците играят критически важна роля и ще бъде така и в бъдеще. Аз мисля, че придвижването напред на политическия фронт е невъзможно без активното руско сътрудничество”.

„Руската армия ще победи британските сили при война”, твърди доклад на военните на Великобритания, цитиран от в. „Дейли мейл”. Руските оръжия са по-мощни от британските им аналози. Тактиката на Москва в заглушаване и хакерско нападение се описват като истинска промяна на играта.

Бившият президент на Украйна Виктор Юшченко даде интервю за украинското издание „Апостроф” по повод на 25 годишнината от независимостта на Украйна. „Когато ние правихме социологически проучвания по времето, когато бях президент, 70% от украинците искаха за свой президент Путин. Резултатът не е по-различен и през 2015 година, когато тече конфликтът между Украйна и Русия заради Крим”.

Украинското  издание „Неделя.uа” проведе допитване с въпроса на какъв политик биха доверили управлението на страната си. Като опции бяха предложени Барак Обама, Ангела Меркел, Виктор Юшченко, Виктор Янукович, Си Цзинмин, Олег Ляшко, Владимир Путин и др.

За учудване на медиите, с голямо откъсване победи отново Путин, предпочетен от 84% от анкетираните/ БГНЕС. Същият този Виктор Юшченко въведе русофобията като държавна политика на Украйна по време на президентския си мандат.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън, английските военни и Юшченко, цитирани по-горе, не са на московска заплата, така че не можем да определим техните изказвания като руска пропаганда…

Федералната служба за сигурност на Русия разпространи видео с разпита на украинеца Евгений Панов, задържан на 10 август за опит за извършване на диверсия на територията на Република Крим. По думите на задържания, диверсионната група е имала 5 комплекта руски униформи и са организирали таен склад с оръжие и взривове до гр. Армянск, Крим. Операцията е била планирана от Главно управление за разузнаване на Министерство на отбраната на Украйна.

Президентът на Украйна Петро Порошенко опроверга данните (данни не се опровергават с голи приказки) и заяви, че Украйна е срещу всякакъв вид тероризъм, забравяйки Майдана и държавния преврат!

САЩ

Икономистът от САЩ Робърт Скот прогнозира: Преговорите на САЩ с ЕС за създаването на Трансатлантическа зона за свободна търговия (ТПТИ) наистина се провалиха и няма да се увенчаят с успех може би до 2020 година. Преговарящите в Белия дом живеят в измислен свят. Резултатите от Брексита ще доведат до там, че следващите 5 години ЕС ще бъде зает с вътрешното си преструктуриране и промените в отношенията с Великобритания и нейните части Шотландия и Северна Ирландия. В обозримо бъдеще ТПТИ умря/БГНЕС.

Най-новата книга на Хенри Кисинджър носи името „Световен ред”/FAKTI.BG. „Няма такова нещо като световен ред”, казва Кисинджър. Той заявява, че нито една страна - нито Китай, нито САЩ - е в позиция да поеме лидерската роля, подобна на тази на американците непосредствено след края на Студената война.

Много американци и по-голямата част от политиците все още не са осъзнали това, пише сайтът „The National Interest” . Разбираема е носталгията по периода на икономическо, военно, политическо и културно надмощие, което днес изчезва.

Колкото и разбираема да е носталгията, тя не може да определя външната, икономическата, военната и културна политика на една световна сила, защото това може да се окаже пагубно не само за нея, но и за света.

Кошмарни сънища спохождат американските управници в късна доба. Това е очертаващият се съюз Русия  -  Турция  - Сирия  -  Иран.

Казано простичко Близкият изток се изплъзна на  САЩ. Кремъл е поел диригентската палка и няма да е подаде на Белия дом от приятелски чувства, колкото и силни да са те.

На този фон се появиха носталгичните излияния на един американски морски капитан. В интервю за списание „Милитери ревю” капитан Джонс от ВМС на САЩ заяви, че американския флот планира да проведе още много учения с НАТО-вските партньори (разбирай слуги - б.а.) от Черно море. На въпрос дали очаква проблеми с руснаците, които имат значителни военноморски сили в Черно море, кап. Джонс отговаря:

„Не би трябвало да имаме проблеми, защото руснаците знаят, че ги превъзхождаме и няма да посмеят да ни провокират. От друга страна… Москва се държи провокативно и нестабилно. В този смисъл, никой не може да каже какво ще направят те…Русия няма работа в Черно море, да се маха или ще я сложим на мястото й.  Ние имаме абсолютния капацитет да защитим нашите партньори (слуги - б.а.) и да наложим интересите на американския народ и свободния свят в тази част на света”… Кап. Джонс смята, че „не може да се страхуваме от една бедна страна, която има един стар самолетоносач и няколко подводници, представляващи по-голяма заплаха за екипажите, отколкото за нас”.

Капитанът е бил вероятно на онзи американски кораб, над който прелетя руски самолет и извади от строя цялото управление на морския съд и нанесе психически травми на екипажа. Изглежда г-н капитанът все още не е излязъл от тежката травма.

ГЕРМАНИЯ

Единственият полезен ход, който има държавното ръководство е да подсети Ангела Меркел, че трябва да поднесе незабавно оставката си. Аз, като германски гражданин, най-настоятелно моля г-жа Меркел да освободи  канцлерския стол. За това, което причини на Германия и Европа с бежанската си политика, тя трябва да поеме отговорността. На Меркел се дължи и започналия разпад на ЕС и въпреки това тя упорства и не се съобразява с настроенията както в самата Германия, така и в Европа.

Украйна

Едно сукалче на американски и МВФ и ЕЦБ - биберон, което не иска да повярва, че млякото свършва и трябва на мине на собствено изхранване. Като разбере, че вече е оставено на собствената му съдба, то ще търси спасение във война, по подобие на отвъдморския си наставник. Но тъй като е  недорасло, не разбира, че ще бъде смачкано за няколко часа.

Бежанците

Решението е едно, и само то ще донесе спасение на Стария континент. Всички на самолети и по родните им места, там да работят за възстановяването на страните си. За целта САЩ не бива да задържат сключването на примирие, а впоследствие и на мир в Сирия, Ирак и Либия. Американските ръководители да избият от главите си желанията за световно господство. Колониалните времена, дори в най-новата им разработка, нямат бъдеще.

31.08.2016 година