МИХАИЛ ХАЗИН: ТРЪМП И ПУТИН ЩЕ СИ ПОДЕЛЯТ СВЕТА

С Михаил Хазин разговаря Андрей Савелиев

превод: Румен Воденичаров

- Много експерти считат, че приближаващите се избори в Съединените щати ще променят радикално геополитическата карта на света. Кой трябва да  победи на тези избори?

- Моето мнение е, че ще победи Доналд Тръмп. Не дай Боже да победи Хилари Клинтън. Тя е в състояние да направи в Европа, което като държавен секретар  натвори с арабския Изток. Работата е там, че от 2011 г. в световните елити се наблюдава сериозно разцепление.

Формално то се започна с делото Строскан, който по това време оглавяваше МВФ. Всъщност причината се състои в това, че транснационалните банки, които контролираха световната финансова система, се сблъскаха с невъзможността да се поддържа съществуващия модел.

А моделът работеше като часовник, потушавайки острите противоречия и гарантирайки на всеки приближен до елита парче от баницата.

- А защо се получи това? Какви са причините?

- Чисто икономически. Системата на транснационалните банки се създаде в 1944 г. По това време в САЩ имаше забрана банките да имат филиали. От 1944 г. им беше разрешено да имат структури в чужбина и причината беше по много проста причина - трябваше в рамките на Бретън-Уудските договорености да се разширява територията, в която основно валута е доларът.

Следствие на това е увеличаване на доларовите емисии и банките придобиха нова функция - да разпределят напечатаните долари. До началото на 70-те години банките живееха за сметка на разширяване територията на долара.

Но след 70-те години разширяването се изчерпа. Започна знаменитата инфлационна криза на 70-те години на ХХ век, която беше преодоляна с „рейгъномиката”.

Нейната същност беше стимулиране на  частното  търсене за сметка на емисията на долари. Възникнаха финансови балони, които започнаха да се пукат: първият път в 1987 г., след това в 90-те години. От втората криза се намери изход благодарение на „наследството” от рухналия Съветски съюз.

Но кризите се завърнаха в 2000 г. и след това в 2007-2008 г. След тях действащият пазарен  модел изчерпа лимита за разширяване. Остана единственият лост - печатането на пари.

И това продължи до 2014 г., когато проблемите се изправиха в пълен ръст.

През 2012 г. Обама спечели за втори път президентските избори. В началото на 2013 г. той изгони от своята администрация всички представители на международния финансов елит. (Goldman Sachs, JP Morgan Chase).

И в 2014 г. той спира доларовата емисия. А това означава, че подържане на световната икономика с емисия на долари, вече няма да е възможна. В света започва сериозна криза и банките привикнали към постоянни инжекции с безплатни долари ще трябва постепенно да фалират.

Банките съответно търсят изход от ситуацията. Първо, за да се спасят и да ликвидират дълговете си на тях (и на техните бенефициенти) са  необходими форсмажорни обстоятелства, най-доброто от които е война.

Второ - на банките са нужни пари т.е. ликвидност. Този проблем те временно решиха за сметка на влогове: изпомпаха 200 млрд от Русия като поръчаха на Набибулина да направи девалвация , а от Китай около 1000 млрд.

Последният им ход беше „разкулачването” на британските офшорки с помощта на „панамския” скандал (това са още 2-3 трилиона долара). Мисля, че това е причината, поради която се случи Brexit.

Но всички тези мерки си остават временни, банките се нуждаят от възобновяване на емисията. За целта дяволски необходимо е да въведат свой човек в Белия дом. И този човек е Хилари Клинтън.

- А защо този човек да не бъде Доналд Тръмп? По-скоро той ще спечели изборите.

- Хилари Клинтън е представител на финансовите елити. Тръмп е от другия лагер. Той ще се опита да спаси американската икономика даже включително с разрушаване на световната финансова система базирана на долара.зад Клинтън стоят определени сили от ЦРУ, но американската бюрокрация като цяло по-скоро поддържа Тръмп.

В противен случай той нямаше да пробие като кандидат. В 2014 г. напълно неочаквано републиканците постигнаха съкрушителна победа на междинните избори. Това беше указание, че двата описани сценария: спасяваме банките и спасяваме икономиката на САЩ, са в действие.

Тоест хората започнаха да проумяват макар и не до край някои неща. Мисля, че от натрупания опит в 2014 година, победата клони към Тръмп. Но ако спечели Клинтън, то световната икономика я чака висока инфлация „а ла 70-те години” и значителен спад на жизнения стандарт на населението.

В тази ситуация напълно ще се прекъсне финансирането на държавите от Източна Евмропа, които разчитат на дотации. Прибалтика, Гърция и Украйна ще се окажат на ръба на финансов колапс. Например в прибалтийските страни дотациите от Евросъюза са равни на една четвърт от приходната част на бюджета.

По принцип страните от Източна Европа биха могли да произвеждат някои продукти, но фокусът се състои в това, че печалбата от това производство няма да  остава за тях. Те ще трябва да работят за прехраната си. А те имат все пак някои уникални неща.

Унгарците имат вино, в Украйна има земеделска земя. Когато украинците бъдат доведени до състояние да си продават земята, тя ще бъде изкупена от транснационални компании, след което украинците ще трябва да работят като ратаи за прехраната си. Това е основната схема, която води Хилари Клинтън.

- И все пак защо мислите, че президентските избори в САЩ ще бъдат спечелени от Тръмп?

- Американските избиратели, разбира се, не си представят в чист вид описаните два сценария. Но те чувстват, че  сценарият „спасяване на банките” е свързан с демократите, а сценарият „спасяване на американската икономика” - с републиканците. Обикновените американци никога няма да дадат гласа си за бенкерите. Значи логично е да победят републиканците.

Но разбира се в предварителните избори картината не беше черно-бяла. За банкерите при републиканците бяха Буш и Рубио, а за изолационистите - Сандерс от демократите. Но днес вече всичко е ясно. Тече схватка между две големи елитни групировки за най-важния ресурс - контролът върху печатната машинка, върху Федералния резерв.

- Но как хората в САЩ да разберат, че Доналд Тръмп ще защитава по-добре техните интереси?

- Ще им помогнем ние - честните хора по целия свят. Тръмп е разбрал, че неумелото ръководство на Обама и Клинтън доведе света до опасна граница. И направи тази своя мисъл водеща в кампанията си. Той изпраща ясен сигнал на финансистите: „Момчета, имахте възможност да управлявате, защото дадохте на света  възможности за икономически ръст. Но вашите възможности се изчерпаха. Отивайте си!”. А финансистите казват: „Управлението няма да ви дадем”. В това е цялата колизия. Групировката, която не е в състояние да осигури икономически ръст в света иска да продължи да управлява.

- Ако победи Тръмп ще се измени ли отношението му към Русия?

- Тръмп предлага прекратяване финансирането на губещи проекти в това число и политически  такива. Той би могъл да отиде на частична замяна на долара на регионално ниво с въвеждане на регионални валути. И светът може да се разпадне на няколко регионални валутни зони. Между другото тази идея не е нова и беше описана подробно от нас още преди 15 години в книгата „Залезът на долара и краят на Пакс-Американа”.

Логиката на Тръмп е следната.В света трябва да има ред. Ако на Хилари е нужен хаос, в рамките на който тя ще раздава „за правилно поведение” парите, които печата ФРС, то Тръмп си представя друга картина. Ще има няколко регионални лидери, с които той се договаря и  определят заедно регионални валутни зони. След това всеки лидер ще отговаря за реда в своята зона.

Прототип на рублевата зона например е Митническият съюз или вече Евразийският икономически съюз. Къде ще минава границата между зоната на Берлин и зоната на Москва ще решават Тръмп и Путин.

- Не намеквате ли, че на масата на преговорите ще се появи отново карта както в Ялта за преговорите на Сталин с Чърчил и Рузвелт?

- Не намеквам, а така ще бъде. Ще опънат голяма карта и ще започнат да прокарват червена линия от горе надолу. В евразийската зона могат да влязат Източна Европа, Гърция,Турция, Средна Азия, Япония, Корея и Виетнам.

В нея Русия ще бъде ключов играч тъй като Япония, Корея и Турция са експортни страни и на тях ще са нужни пазари. Те няма да имат други пазари, освен тези в Централна Евразия. Евросъюзът ще затвори своите за всички хрантутници.

- Но такъв сценарий не устройва Великобритания?

- А кой ще я пита след Brexit-а. И защо стана възможен Brexit. Основният източник на доходи за Лондон е финансовият център. След като англичаните  разбраха, че транснационалните банки ще бъдат разкулачени по офшорните зоани, стана яснво че Лондон ще престане да блъде финансов център.

Те разбраха, че единственият начин да оцелеят при дадената финансова ситуация, е да отделят зона за себе си. Това трябва да бъде парче, което не е нужно никому.Всичко, което си струва вече е загубено. А кое парче от света не е нужно на никого. Това е арабският ислямски свят.

Това е причината Лондон да изтласква понастоящем от арабската зона тези страни, които могат да бъдат  негова потенциална конкуренция. Ето защо сега англичаните избутват Турция в евразийската част.

- Значи, според Вас бъдещият президент на САЩ  и сегашният президент на Русия Путин ще повторят Ялта на Сталин, Рузвелт и Чърчил?

- Няма друг изход. Освен термоядрена война, ако победи Клинтън.Но по-скоро нещата ще тръгнат по друг сценарий. Разбира се всичко няма да бъде толкова опростено. Ще се създаде нов икономически модел, който ще представлява нещо като модела на индустриализация през 30-те години.

За сметка на емисионен рублеви ресурс. В тази зона количеството на хората ще бъде около 500 млн.Това е достатъчно да бъде самодостатъчна: производството на ширпотреба - в Турция, електроника - в Япония и Корея, самолети и вертолети - в Русия. Международно разделение на труда.

- С други думи днес с войната в Сирия Русия си осигурява правото на участие в изработването на новата геополитическа карта на света?

- Напълно вярно. Най-главното потвърждение на нашето влияние в света е радикалната промяна на политиката на Ердоган. Той започва да  преговаря за влизане в зоната на влияние на Русия.На практика САЩ загубиха в Сирия. Турция вече затваря границите със Сирия и прекратява снабдяването с оръжие. Ако турците отидат до край, то Алепо ще бъде върне под контрола на Асад.

Ердоган не може да се нарече верен съюзник, но той не е глупак.През време на цялата своя кариера той прави алианси с цел да намери за Турция външни пазари.Той работи само за турските интереси. Разбра, че няма да го пуснат в ЕС. Блокираха му Османската империя. Какво му остана? Евразийският съюз начело с Русия.

И когато финансистите осъзнаха, че Ердоган е взел стратeгическото решение, беше направен опита за преврат. И той почти се удаде. Но задкулисието не отчете, че по-голямата част от населението и армията на Турция поддържат Ердоган. За тях бъдещето е с него. Никой не желае връщане в 70-те години на ХХ век, когато промишлеността на България беше по-голяма от тази на Турция.

http://antifashist.com/, 10.08.2016 г.