ЗАЩО ЕРДОГАН ПОБЕДИ

Владислав Шуригин

превод: Литературен свят

Както и казах преди осем часа: всичко окончателно ще стане ясно на сутринта.
На сутринта стана ясно, че опитът за военен преврат в Турция така и си остана опит. Преврат “номер пет” - а именно толкова пъти военните са сменяли в властта в Турция, не се състоя. Очевидните причините са:

- Само част от армията поддържаше заговорниците
- Заговорниците не успяха да задържат и изолират Ердоган
- Ердоган успя да изведе на улицата хиляди свои привърженици и деморализира “заговорниците” с перспективата за огромни човешки жертви. Като следствие всички пунктове на “пучистите” бяха блокирани от народа и прекратиха активността си.
- Започнаха арести и оставки

И сега започва най-интересното!

Ще бъде окончателно демонтирана “политическата” функция на армията и уникалният й статут. Сега тя ще стане обикновена държавна институция.

Ердоган получи уникален мандат за чистка на противниците си и цялата “светска” опозиция в Турция скоро ще стане прах под обувките му.

Ердоган рязко възстанови загубеното доверие на своите привърженици и разочаровалите се в него избиратели. Отсега в техните очи той ще е “спасителят на Турция” и напълно свободен във всичките си решения.

Ердоган безусловно ще си направи изводи за ролята на САЩ в тези събития и може да се очаква по-нататъшно охлаждане на отношенията между него и американците. Поне с администрацията на Обама.

Като цяло, от този преврат Ердоган излезе силен и прославен. Както се казва, всичко се пада на победителя! И vae victis! - горко на победените!

Остава само да се изясни главното - доколко самият Ердоган е бил в час с подготвяния пуч? Много удобно той “изчезна” буквално на прага на преврата.

Имайки предвид, че задържането и изолацията му беше може би най-важната задача на пучистите и за изпълнението й те имаха всички възможности, това е много странно.

Фактически, именно това обрече пуча на неуспех.

Пребивавал няколко часа на неизвестно място и изяснявайки си мащабите на преврата, Ердоган ефектно и красиво проведе операцията по блокирането и издирването на пучистите.

И във връзка с това си спомням известният цитат от прекрасния фантастичен памфлет “Как угасна Слънцето, или История на хилядогодишната диктатория Огогондия, която съществува 13 години, 5 месеца и 7 дни”:

“…Напълно спокойно той потуши в Огого седем метежа и разкри шест заговора. (Три от тях не бяха съвсем истински, но затова пък в автентичността на останалите не трябва да има съмнения, защото Президентът ги организира сам.)”


в. „Завтра”, 16 юли 2016