ПРАЗНИК ЗА ИСТИНСКИТЕ ЧЕРНОГОРЦИ

Александър Дугин

превод: Литературен свят

Черна гора  е духовният полюс на Сърбия, а черногорците са най-истинските и ревностни сърби, носители на образцова сръбска идентичност. Смята се, че черногорците са храбри воини, които се сражават за своята свобода и независимост и никога не се предават.

Зетската епархия с център в Черна гора е най-древна в цяла Сърбия. Войнственият и горд черногорски народ признавал над себе си само духовната власт. Именно Цетинските митрополити, наследници на свети Сава, ръководели непрекъснатите войни на черногорците с турците.

За разлика от останала Сърбия, тук се е създал режим на военна славянска теокрация. Митрополитите били не само духовни, но и политически фигури, отстояващи свободата и независимостта на гордия и велик, въпреки относителната си малобройност, черногорски народ.

Това се налагало да правят не само пред лицето на османските завоеватели, но и пред венецианците-католици, неведнъж опитващи се насилствено да обърнат православните черногорци в своята папска ерес. Така през 1452 г. венецианците разрушили манастира на свети архангел Михаил в Превлака, бивш център на черногорското православие.

След много векове, през 1941 г., и също на 13 юли - удивително съвпадение! - черногорците въстанали срещу италианците.

А как е днес в Черна гора? Днес, уви, Черна гора е в беда. След разпада на Югославия всичко се разви, не както трябва. Това не е учудващо. Враговете на славянството и православието успяха да разрушат Югославия и да я разчленят на отделни държави, които, по замисъла на атлантистите, би трябвало да преминат под пълния им контрол.

Така на някакъв етап разчлениха и Сърбия, откъсвайки от нея с кръв Косово и Метохия, а после и Черна гора. Но черногорците бяха заставени да го направят не със сила, а с хитрост, обещавайки им благата на евроинтеграцията.

А след това започна нещо съвсем неприятно. Начело на Черна гора се оказа протежето на САЩ Мило Джуканович, човек с твърде съмнително минало. Само такива, по правило, се вербуват от американците за провеждане на тяхната политика. В случая винаги може да се извади компромат, а компроматите за Джуканович са море.

С това и се обяснява: и излизането от Сърбия, и заявката за присъединяването към ЕС, и процедурата за влизане в НАТО, и санкциите срещу Русия. Последното вече е съвсем срамно, та нали именно на черногорците принадлежи пословицата «Заедно с руснаците сме 200 милиона». Пак черногорците казват: «В ясна лятна нощ от върховете на Черна гора може да се види Москва».

И ето, такова предателство и към сръбския народ, и към православието, и към Русия. Съвсем не в традициите на черногорците. Нещо повече, Джуканович се държи като черногорски антихрист - той методично, крачка след крачка, прави всичко онова, срещу което черногорците са се борили векове наред.

Не е удивително, че когато тази година на Пасха Фондът на свети Василий Велики донесе за първи път в Подгорица Благодатния Огън, Джуканович изобщо не прояви към това ни най-малък интерес. А президентът на съседна Голяма Сърбия Томислав Николич заедно с патриарха излезе да го посрещне и присъства на цялата пасхална служба в катедралата «Свети Сава».

Но в Черна гора има човек, който свято тачи традициите на своя народ. Това е митрополит Амфилохий. Именно той излезе да посрещне благодатния огън. Тъкмо той и се обяви срещу антируските санкции. Пак той стана център на черногорската съпротива на влизането на страната в НАТО.

Вижте как се повтаря историята: Черна гора винаги е била управлявана не от светски власти, а от митрополити. Те са вдигали народа и на свещена борба за черногорското достойнство, свобода и истина. Истинската Черна гора - това е  Черна гора на безстрашния и праведен митрополит Амфилохий. Славянската теокрация е жива.

Как могат да празнуват деня на черногорската независимост такива като Джуканович, предал свободата на народа в полза на НАТО? А ето за такива герои като митрополит Амфилохий - това е истински празник. С който и ние поздравяваме истинските черногорци. Нашите черногорци.


Katehon, 13.07.2016 г.