ПРЕМИЕРА В ШИПКА

През 2016 г. цялата културно-масова и просветна дейност на НЧ „Светлина-1861″ гр. Шипка е посветена на 155 годишнината от основаването на читалището. На тази годишнина писателят полковник Георги Георгиев е посветил своето „Шестокнижие за шипченци”. Включени са четири авторски книги: „Личности и тревоги”, „Шипченци”, „Сред светци и ангели”, „Шипченски мотиви”.
Останалите две са редактирани и издадени от Г. Георгиев: „Шипченският феникс” от летописеца на Шипка Боян Чомаков и „Орешков и Патрев” от Христо Милев.
Скоро в читалищната галерия се състоя премиера на последните му книги и „Орешков и Патрев” и „Шипченски мотиви”.
Гости бяха проф. д-р Емилия Друмева - внучка на Христо Милев, и Димитър Копривленски - журналист, който представи двете книги. Сърдечни и вълнуващи впечатления споделиха: Емилия Друмева, Илиана Данчева, Стефка Крачанова, Христо Гъдев, Здравка Караджова и др. Георги Георгиев сподели, че в най-скоро време ще бъде издадена книгата „Шипка преди освобождението” от Дянко Караджов.
Кметът на гр. Шипка г-жа Василка Панайотова обяви, че със своя заповед удостоява Георги Георгиев със званието „Почетен гражданин на гр. Шипка” и му връчи почетна грамота и плакет. Председателят на читалището Татяна Косекова го поздрави и поднесе плакет от името на читалището.

Илиана Данчева, библиотекар