ИННА УЧКУНОВА – „КНИГА ЗА МЕЧТАТЕЛИ”

„Книга за мечтатели” представя пъстра палитра от вдъхновяващи истории за хора, принадлежащи към различни епохи, страни и занятия, които са се преборили с редица трудности преди да постигнат успех в живота си. Баба Моузес например е известна американска художничка, която била домакиня до 78-годишна възраст. В свободното си време обичала да плете, но след като ръцете й се схванали вследствие на ревматизъм, започнала да рисува. Една от картините й била закупена за пет долара от колекционер и когато той я изложил заедно с цялата си колекция в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, посетител на изложбата поискал да откупи точно платното на баба Моузес срещу цена, надвишаваща един милион долара, което я превърнало в национална сензация и скъпоплатен художник.

Бет Греъм пък била самотна майка и секретарка. В офиса често допускала грешки при писането на машина, задари което ръководството я заплашило с уволнение. Бет се сетила, че вероятно би могла да поправя печатните грешки, ако нанесе слой бяла боя и след като доразвила тази идея, създала коректора, което й донесло сумата от 47 млн. долара.

А Франк Макнамара създал концепцията за кредитна карта, когато по време на бизнес обяд установил, че е забравил портфейла си - тогава се сетил, че хора в неговото положение биха избегнали срама от своята разсеяност, ако можеха да пазаруват на кредит.

“Книга за мечтатели”, част 1 - “Тънка червена нишка” съдържа 168 подобни истории, придружени с вдъхновяващи цитати. Нишката, която ги свързва е, че трудностите са необходима част от предстоящия успех - да си успешен означава да обичаш това, което правиш и да не се отказваш от него.

Книгата е подходяща за всички любознателни мечтатели и носи много заряд и настроение.


Инна Учкунова. „Книга за Мечтатели”, издателство „Пергамент прес”, 2016