ПРЕМИЕРА НА ПОЕТИЧНАТА АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРИЯ-ЛЮБОВ” В ПЛОВДИВ

9 юни, 2016 г.,/четвъртък/ 17.00 -  Къща музей „Хиндлиян” (Стария град)

Издателство „Български писател” и Съюз на българските писатели:

Премиера на поетичната антология „БЪЛГАРИЯ-ЛЮБОВ”, с участието на Боян Ангелов, Атанас Звездинов, Димитър Христов, Стоянка Боянова и пловдивски поети, сред които са Иван Вълев, Иван Странджев, Минко Танев.

——————————

БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ

Нова антология с шедьоври на класическата българска поезия
и с избрани творби от съвременните ни лирици

Поетичната антология „БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ” на Издателство „Български писател” събира вдъхновението на поети и поетеси от различни поколения, но с еднакво преклонение пред земята ни и пред любимите хора. Антологията започва с христоматийната „Татковина” от Петко Славейков и проследява пътя на новата българска поезия, прекосила въстания и погроми, войни и възкресения, победи и опиянения. Пишейки за Отечеството - татковина, поетите използват звукописите на свещената българска реч. Пишейки за Любовта, поетите възкресяват надеждата, че в света винаги съществуват и красиви неща. А тирето между България и Любов е мостът, по който обичта към Отечеството се влива в обичта към любимия или любимата и обратно.

Съюзът на българските писатели има над 100 годишна история и в нея като в огледало са отразени величия и покруси. В трагичната 1919 г. писателите избират за свой почетен председател патриарха на литературата ни Иван Вазов. Никой друг наш писател не е удостояван от народа си със званието Народен поет, защото Вазов нарече българското слово „Език свещен на моите деди”, закле се да накаже ругателите и отрицателите на родната ни реч и извади от сянката на забравата великите наши просветители и революционери. А Христо Ботев с юнашката си саможертва доказа, че между думите и делата не съществуват различия, а най-великата любов е закодирана в дълга към Отечеството. Преминали през различни изпитания, поколенията български поети преодоляват лишения и опасности, но не изменят на своите копнежи, защото имат велики примери за подражание.

В Антологията „БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ” са включени графични творби от художниците Буян Филчев, Борислав Стоев, Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Димо Колибаров, Иван Газдов, Иван Нинов, Милко Божков, Светлин Русев и Стоимен Стоилов. Години наред Алианц подпомага българското изобразително изкуство и тази подкрепа има широк обществен отзвук. Издаването на поетичната антология също е подкрепено от Алианц.

Уверени сме, че в „БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ” читателите ще открият свои любими стихове или някои от стихотворенията ще им станат любими.

Съставители на изящно оформената антология, 334 страници с твърди корици, включваща творби от 164 поети, са Боян Ангелов и Атанас Звездинов.