ПЕТЪР КАНАВЕЛИЧ И КОРЧУЛА

Под егидата на Министерството на културата на Република Хърватия, на Дружеството на писателите на Република Хърватия, с почетен председател хърватският поет Валерио Орлич, и на Хърватското писателско дружество в Риека в Корчула се състояха Вторите международни научни и литературни срещи „Петър Канавелич и Корчула”, на които присъстваха около двадесетина участници от Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Сърбия и България, които обсъдиха характера и творчеството на известния Петър Канавелич, един от най-големите хърватски писатели на XVII век, роден в Корчула (1637-1719). Единственият представител от България беше поетесата Ваня Ангелова, която се включи както в поетичните четения със свои стихове, така и в научния симпозиум - с научен доклад на тема „Петър Канавелич и отражението на неговото творчество в България”.
По програма срещите започнаха на 20 май 2016 година в градската библиотека „Иван Видали” с представянето на списание „Петър Канавелич” и проект на ученици от 4б клас на основно училище „Петър Канавелич”, с ръководител Лили Фавро. В библиотеката беше представено творчеството на босненските автори Горан Симич, Майда Зукич, Анте Зидрум, Драган Мучибабич и на българската поетеса Ваня Ангелова от Велико Търново, които рецитираха свои стихове.
Участниците посетиха също известния „Кът на книгата” в Корчула, където бяха презентирани хърватските поети Валерио Орлич, Сърджан Духович, Дамир Трогрлич Вас, словенските автори Петер и Мойца Андрей и македонския писател проф. д.ф.н. Васил Тоциновски. И както ни разказа организаторът на симпозиума, корчулският поет Сърджан Духович, участниците са посетили и къщата на Петър Канавелич в Смоквица, където със свои произведения са се включили в четенията хърватските поети Франка Фани Кон, Сърджан Духович, Валерио Орлич, Мариана Кон Дедович, Дамир Трогрлич Вас, босненските поети Горан Симич, Майда Зукич, Анте Зидрум, Драган Мучибабич, българската поетеса Ваня Ангелова, сръбският поет академик Виктор Шекеровски, македонските поети Искра Пенева и проф. д.ф.н. Васил Тоциновски и др. След това поетите и учените са посетили атрактивните околности на Чара и винарската изба „Крайанчич”, където са продължили своите поетични четения в нощта на поезията. В корчулското кафене „Сервантес” поетите също са забавлявали гостите. Ваня Ангелова рецитира свои стихове на български и руски език в оригинал. Нейните стихове бяха единствените, прозвучали на руски език по време на срещите. Много от тях са преведени на сръбски и хърватски език.
На 21 май 2016 година в Кметството на Корчула се проведе международна научна конференция, на която хърватският учен археолог д-р Франко Ореб представи своите изследвания за Петър Канавелич, говорейки за неосъщественото желание на жителите на Корчула да се издигне паметник на Петър Канавелич. В доклада си той многократно подчертава, че градската среда на Корчула в момента е рамо до рамо с най-големите далматински центрове, а в някои сегменти на културния феномен е дори на преден план.
За Петър Канавелич и въздействието на неговото творчество в България говори българската поетеса и изследовател Ваня Ангелова, а проф. д-р Христо Петрески от Скопие, Македония, в изложението си ни напомня, че и до днес има още много какво да научим от Канавелич. Много подробности за хърватския поет от XVII век са представени от македонския учен проф. д-р Васил Тоциновски.
Представяне на македонското списание за литература, култура и изкуство „Видео” направиха македонската поетеса, художник и преводач Искра Пенева и сръбският поет, редактор и учен академик Виктор Шекеровски, след което програмата продължи с поетични четения на площада на брега на Адриатическо море. Словенските поети с китара Мойца и Петер Андрей (Петер е също певец, музикант и композитор) ни представиха своята музицирана поезия „Дъх на море и капки сол”. Останалите поети също четоха свои произведения. Със стихове за сръбската и българската история се включи и българската поетеса Ваня Ангелова.
Вечерта в Кметството на град Корчула (на остров Корчула) премиера на сборника от миналогодишните поетични срещи, посветени на Петър Канавелич, направи Тонко Барчот. Той представи сборника и авторите в него за 2015 година. Бяха раздадени много награди и признания на участниците във Вторите международни научни и литературни срещи „Петър Канавелич и Корчула” (2016 г.), една от които бе присъдена на Ваня Ангелова. Наградата „Петър Канавелич” получи македонският поет и учен проф. д.ф.н. Васил Тоциновски.
В 21.00 часа хърватско време (българско време - 22.00 часа) започна нощта на поезията в ресторант „Cupido” на брега на Адриатическо море.
По време Вторите международни научни и литературни срещи „Петър Канавелич и Корчула” за участниците бе организирана екскурзия по острова. Те посетиха много забележителности, включително и къщата на Марко Поло, историческия музей и катедралите и улиците на града.
Срещите завършиха в неделя на 22 май със сутрешно кафе в ресторант „Мистик” и поезия, много поезия.

Никола Перич