Сергей Аксьоненко

Сергей Иванович Аксьоненко е главен редактор на Киевското интелектуално списание “ВРЕМЯ Z”. Депутат на Украйна в продължение на два мандата. Писател и журналист, автор на статии на историческа тема, преводач.
Роден на 25.05.1967 г. в Одеска област. След завършване на училище следва в Луганския педагогически институт, служи във Въоръжените Сили. Работил като – шлосер в завод, учител по география и биология, кореспондент на Лутугинския районен вестник, редактор в Луганската градска телекомпания “Луга-ТВ”.
През 1994 г. е избран за депутат в Украйна, в момента на избирането му е най-младият депутат в украинския парламент.
Бил е председател на подкомитета на Върховния Съвет на Украйна по телевизия и радио, едновременно ръководи Временната следствена комисия в Украинския парламент по проучване на ситуацията в телерадиоинформационното пространство на Украйна.
След изтичане на депутатските мандати през 1998 г. работи като председател на Всеукраинската асоциация по кабелна телевизия. През 1999 г. Парламентът на Украйна го избира за член на Националния съвет на Украйна по телевизия и радио, оглавява Националния съвет на Украйна по телевизия и радио – висшия държавен орган на страната за телевизия и радио.
От 2000 до 2003 г. работи като президент на киевската телерадиокомпания “Марс ТВ”, от 2003 до 2005 г. – главен редактор на списание “Твое време”.
От 2005 г. – генерален директор на издателска къща “ЛАНТАН”, главен редактор на “дебелото” киевско списание “ВРЕМЯ Z”. Член на Съюза на журналистите на Украйна, на обединението на писателските съюзи от СНГ.
Печата стихове от 1991 (автор на сборника “Галактическа есен”, 1997), бил е председател на Луганското областно литературно обединение “В. Н. Сосюра”, председател на Независимото обединение на писателите в Луганщината. Автор на повестта “Няма нищо невъзвратимо”. Живее в Киев.

За връзка с автора: ksemich@mail.ru и ksem1@yandex.ru


Публикации:


Публицистика:

ЗА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ЗЛОДЕИ И САМОЗВАНЦИ ИЛИ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СРАВНИ ДРЕВЕН КАМЕНЕН НАДПИС С ЛЪЖЛИВА ВЕСТНИКАРСКА БЕЛЕЖКА/ превод: Георги Ангелов/ брой 10 юни 2009