НА НАШИТЕ МЛАДЕЖИ

Евтим Спространов

Вие сте наша вяра, наше упование, наша любов. Ние, когато напускаме арената на борбите за свобода и независимост, можем да умрем спокойно, можем да склопим очи без страх, без трепета на душите си, защото знаем кому оставяме делото - свещеното дело за освобождението на Македония. Ние виждаме ръцете, които го поемат, които ще го продължат до благополучния край.

Когато виждаме вашите стройни и гъсти редове, когато виждаме вашите горди и смели чела, вашето въодушевление и смелост, вашата готовност за борба, можем ли да се съмняваме, че Македония ще бъде свободна? Можем ли да се съмняваме, че веригите не ще се сломят, че свободата няма да изгрее? Не. Далече от нас такава подла мисъл.

Ние вярваме и нашата вяра е голяма, че неправдата ще рухне, че насилието ще изчезне, че свободата ще озари нашата поробена и изтерзана земя.

Когато ние бяхме деца, когато нашите бащи се бореха на два фронта за свободата от двойно робство - фенерско и турско, често пъти се питаха: „Ще имаме ли ние щастие да видим свободата?”

И се утешаваха: „Ех, ако ние не доживеем да я видим и да й се радваме, ще я видят и ще й се радват нашите деца.” И продължаваха борбата смело, самоотвержено, без корист, с голямо себеотрицание.
И мнозина от тях умряха спокойно, защото знаеха, че делото им ще се продължи. и мнозина за миг видяха свободата, но коварство, подлост, измяна и завист я похитиха отново.

Да се отчаем ли? Не.

Тя ще узрее пак. Ще продължим свещения завет на бащите си - борба до край - и ще победим. Със смъртта си смъртта ще победим. И тогава насилието и злото ще изчезнат, правдата и истината ще възтържествуват, и свободата, многожеланата, многоочакваната, по-сияйна, по-мила ще дойде и ще озари нашата скъпа татковина.

Дерзайте, скъпи деца! Горе главите! Продължете делото на вашите бащи! Продължете го с безграничната им вяра, с неуморното им постоянство и с голямото въодушевление и себеотрицание. И ще победим. Враговете треперят като ви виждат. Дерзайте! Бъдете смели и бодри! На борците за правда е бъдещето.

А нашето дело е право и то ще победи.

Дерзайте!

22. VІІІ. 927


в. „Македония”, г. 1, бр.258, 22.08.1927 г.