ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ НА ПИСАТЕЛКАТА ПАВЛИНА ПАВЛОВА

Първата премиера на “Вълшебното конче” - приказки за деца и не само, ще бъде направена от писателката Павлина Павлова в рамките на ХVІІІ-я Национален фестивал на детската книга в град Сливен - на 9-ти май 2016 г. от 14 часа в Драматичен театър “Ст. Киров”, Камерната зала. Той се провежда под почетния патронаж на г-н Вежди Рашидов, Министър на културата и на г-жа Десислава Танева, Министър на земеделието и храните. Както всяка година, директорката на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” г-жа Росица Петрова е привлякла авторите и художниците на най-добрите книги за деца, излезли през миналата година. А община Сливен е съорганизатор на това голямо и единствено по рода си събитие у нас.

*

На 11 май 2016 г. от 17.30 ч. две потомки от рода Парцалеви - и по-конкретно - на комитата Йордан Иванов Парцалев, участник в четата на Бачо Киро и Поп Харитон, ще гостуват в музея “Кольо Фичето” в гр. Дряново. Известната майсторка на гоблени Росица Бакалова ще открие изложбата си, озаглавена: “Мигове от историята”. Освен такива с образите на българските владетели през Първото, Второто и Третото българско царство, новост ще бъдат гоблени, свързани с Априлското въстание: на прадядо й Йордан Парцалев, на Бачо Киро, на Дряновския манастир, на паметния мост в Копривщица, от който е проехтял първият изстрел и, разбира се, на апостола Васил Левски.

Писателката Павлина Павлова пък ще направи премиера на новата си книга “Комитата от Дряновския манастир”, художествено-документален роман за безсмъртните денонощия по пътя към свободата. Той е посветен, както можете да прочетете в началото му, на: “моя пра-прадядо Йордан Парцалев, комита в четата на Бачо Киро и Поп Харитон, взел участие в Дряновската епопея през бунтовната 1876 г., и на сина му Георги, загинал като доброволец в Първата световна война.

Посвещавам този роман и на всички онези, знайни и незнайни мъже и жени - българи, руснаци, украинци, беларуси, волжски българи, румънци, сърби, черногорци, поляци, чехи, финландци, далматинци, италианци и на японския самурай Сейго Ямадзава, сражавали се за освобождението на България.

Посвещавам го и на всички онези, знайни и незнайни мъже и жени, чиято кръв е напоила пръстта на България. Тогава те са умирали с мисълта, че принасят в дар своя живот, за да възкръсне, да се освободи от пет вековното робство родината. Питам се: колцина днес биха го направили? Нека читателят да потърси този отговор и за самия себе си. Пред храбростта и саможертвата им - поклон! Павлина Павлова, април 2016 г.”

Очакват се големи тържества на и 14 май в Дряновския манастир с възстановка от онези паметни денонощия.