БЛАГОЙ РАНОВ – „ХЛЯБ С ВКУС НА ШОКОЛАД”

Само човек с добро сърце може да напише такава книга-пълна с живот,пълна с Божии създания и приказни случки. Зачетеш ли я, ще се убедиш, че нейният автор - Благой Ранов е майстор на кратките форми. Майстор, защото умее не само да наблюдава, но и да съзерцава. При това - с едно завидно писателско въображение. Окото му забелязва всичко. Както се казва, „и птичка не може да прехвръкне”, без да се забележи от таланта на Благой. И да предизвика ума му да заработи.
Освен тънък разказвач, той е и с блага християнска душа. От всяка среща и от всяка случка ще изтръгне поука. И ще я предаде така живо, с такава любов и милосърдие, с такава нежност и педантичност…Ще вложи в нея мъдра и ненатрапчива философия, че да запомниш за цял живот.
А живописният кюстендилски край е пълен, не само цветове, плодове, слънце и добри хора, но и със случки, които са се превърнали в легенди, притчи, поговорки и приказни предания.
Личи си, че Благой Ранов от дете се е учил как да се докосва до тях, така че, те да грейнат и да звъннат и писаното слово.

Анго Боянов


Благой Ранов. „Хляб с вкус на шоколад. Миниатюри. Епифании. Разкази”, Издателско ателие Аб, София, 2016 г.