НИКОЛАЙ СТАРИКОВ – „СЪДЕБЕН ОТЧЕТ ПО ДЕЛОТО НА АНТИСЪВЕТСКИЯ ДЯСНО-ТРОЦКИСТКИ БЛОК”

Сталинските процеси са една от най-важните исторически тайни. Съдебният отчет е бил издаден в СССР в 1938 г. Днес той е библиографска рядкост - повечето екземпляри от книгата били унищожени още при Хрушчов. Става дума за процеса на “Антисъветския дясно-троцкистки блок”, състоял се през март 1938 г. в Москва.

Как се е получило така, че голям брой от ръководителите на партията били обвинени в тежки престъпления? Какво е стояло зад тези процеси и били ли са обвиняемите наистина виновни? Могло ли е да бъде така всички те да са абсолютно невинни?

Въпросите са твърде много. И най-важният от тях звучи по следния начин: защо основните обвиняеми, “непреклонните болшевики”, революционерите с огромен стаж, открито признавали всичко или почти всичко?

За своята невинност не заявил нито един! А процесите са ставали не при затворени врати. Отворена зала, седящи в нея журналисти, обвиняемите са се намирали съвсем близо до тях. Всичко е открито, всичко е публично.

Авторът е абсолютно убеден, че само тогава можем да разберем случилото се в края на 1930-те години, когато внимателно проучим документите от онази епоха. И стенограмите на процесите, които по-късно ще нарекат “сталински процеси”, са едни от тези важни източници.

Тези стенограми били открито публикувани в СССР. Тираж - 100 000 екземпляра. Това по въпроса как “кървавият режим” криел престъпленията си. Всичко е било повече от открито.

И което е не по-малко важно - по онова време никой не се съмнявал във вината на подсъдимите. Точно така, както по време на Перестройката всички, напротив, станали убедени в пълната им невинност. Четете. Изучавайте. Съпоставяйте.


Николай Викторович Стариков. Судебный отчет по делу антисоветского право-троцкистского блока. Издатель: Питер, 2014