В ГРАДА ПОД СИНИТЕ СКАЛИ ЗАПОЧНАХА КУЛТУРНИТЕ ПРАЗНИЦИ „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ”

Община Сливен възкреси традицията за провеждане през май на празниците „Сливенски огньове” - емблематични за града и сбирали в миналото елита на България от писатели, художници и музиканти - при откриването си. Тази година инициативата започна със съвместния концерт на Симфоничния оркестър (диригент маестро Димитър Караминков) и гостуващата група „Кикимора” на Николо Коцев, известна на сливенци при участието й в състоялата се неотдавна изява на звездата Джо Лин Търнър на крепостта „Туида”.
Пред препълнената зала на Драматичния театър „Стефан Киров” празниците бяха открити с прочувствено слово на кмета на Сливен Стефан Радев, който изрази удовлетворение от мястото на града в духовната история на страната и ролята му на утвърждаващ се фестивален център: „Една възобновена традиция, наситена с редица прояви, посветени на културата и изкуството, обединени около неугасващия огън на сливенския дух - бунтовен и извисен!”, подчерта градоначалникът, определил Сливен като средище за стимулиране на четенето и детската книга, на фолклорното танцово изкуство, на театралното и на музейното дело. „Тази вечер подаряваме на всички вас уникален концерт, показващ непреходния характер на класическата музика и рока”, завърши той, пожелавайки успехи и удовлетворение на всички участници в започващите разностранни по жанр културни събития с празниците „Сливенски огньове”.
Тържествената вечер по откриването бе уважена още от депутата Мария Белова, областния управител Татяна Петкова и зам.областния управител Камен Костов, от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете и от секретаря на община Сливен, Валя Радева.
С впечатляващото творческо присъствие на музикантите от посочените творчески формации бе поставено началото на „Сливенските огньове”, като присъстващите чуха оперни арии в рок-вариант, творби на „Брейзън Абът”, на група „Кикимора” и две произведения на „Дийп пърпъл”. По изявление на Коцев, оригиналното структуриране на програмата от директорката на Симфоничния оркестър Даниела Дякова, позволява да се изяви преплитането на различни стилове музика, която да „създаде еуфорично настроение у почитателите и на класическите творби, и у любителите на алтернативното изкуство”.
Подходът и идеята бяха адмирирани от кмета на Сливен Ст. Радев, който приветства в хода подготовката на интересния и с оригинален замисъл концерт, поднесъл „класика с рок-звучене”. Подкрепата на община Сливен е стимулираща за преживяване на едно по-различно и чакано събитие и от изпълнителите, и от почитателите на изкуството.
Съвместната работа на Симфоничния оркестър с рок-формациите утвърждава за пореден път Сливен „като столица на класиката, операта и рок-музиката”, като в оригиналната симбиоза почитателите на жанровете се докоснаха до музикален „продукт”, в който „те вървят ръка за ръка и с етно-музиката, и с джаза”.
Културното начинание бе посрещнато със закономерен интерес от жителите и гостите на града, поставяйки началото на съдържателната програма на празниците „Сливенски огньове”, подготвена от организаторите.

Иванка Денева